GODINA VELIKIH GUBITAKA: Javne ličnosti koje su nas NAPUSTILE U 2020.

Godinu za nama, mnogi su poželeli da zaborave što pre! Pre svega zbog svih onih dragih i značajnih ljudi bez kojih smo ostali.

Printscreen/Kolaž

Na početku godine svet je šokirala vest o pogibiji Kobija Brajanta, legedernog kosarkaša Los Andjeles lejkersa. U avionskoj nesreći stradala je i njegova 13-godišnja ćerka Đana.

I tada smo mislili da će ta nesreća obeležiti 2020. A onda je došla pandemija. Virus je iz dana u dan odnosio živote a bitku su gubili i oni koji su zaražene lečili.

Među prvima – doktor Miodrag Lazić, direktor Urgentnog centra u Nišu koji je kao ratni hirug spasao hiljade vojnika.

“Ova zastava što stoji iza mene, Republika Srpska, ja sam utkao sebe u tu zastavu i tu himnu. Ja sam ponosan time jer kada sam bio dole nije bilo ni zastave ni himne, danas imao i zastavu i himnu i predsednika”, govorio je Lazić.

Onako kako je želeo tako je i ispraćen, uz zvuke himne Marš na Drinu.

Na spisak lekara bez kojih smo ostali u 2020. upisano je i ime jednog od najboljih specijalista za tumore štitne železde i dojke prof. dr Radana Džodića.

Odlazak patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija

Bitku sa koronom izgubili su i crkveni velikodostojnici. Najpre mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a ni mesec dana kasnije i patrijarh srpski Irinej.

“On je bio čovek mira i mironosca i mirotvorca, i među ljudima, i među hrišćanima, i među narodima, a pre svega u svom sospstvenom narodu”, naveo je episkop bački Irinej na sahrani patrijarha.

Egipat se oprostio od svog dugogodišnjeg predsednika Hosnija Mubarka, a Francuzi od Žiskara Destena.

2021 nisu dočekali ni Momčilo Krajišnik i Dragoljub Ojdanić…

Ko je preminuo u svetu filma?

Ostali smo i bez mnogih velikana srpskog glumišta. Od Nede Arnerić, Ivana Bekjareva, Tihomira Tike Arsića, Mustafe Nadarevića do Gorana Paskaljevića.

“Nekako naglo iščupan iz života zato što je to bio veliki umetnik koji je mogao mnogo toga da nam podari, glumcima koji sarađuju, koji igraju u njegovim filmovima, a isto tako i do publike do čijih je srca duboko dopirao”, rekla je glumica Svetlana Bojković na Komemoraciji Goranu Paskaljeviću.

Svet je žalio za legendama Kirkom Daglasom, Šonom Konerijem, italijanskim kompozitorom svetskog glasa Enio Morikoneom.

Rastužila nas je vest i da više nema prve profesorke kompozicije u Srbiji i članice SANU-a i Isidore Žebeljan, ni književnice Isidore Bjelice.

Otišle sportske i novinarske legende

Sport je ostao bez fudbalskog stručnjaka Ilije Petkovića, Maradone, Paula Rosija.

A novinarstvo bez Milke Babović, legendarne komentatorke umetničkog klizanja, bez Milje Milosavljević i Tanje Zeljković, urednica Radio Beograda, Dragana Janjića jednog od osnivača i urednika agencije Beta.

Pred kraj godine mnogi su plakali uz Dorćolce dok su se opraštali od simbola jednog vremena, Džeja Ramadanovskog.