GODINAMA JE PROPADALA, A SADA JE VIŠE NEMA: Na temelju kuće VELIKOG UMETNIKA gradiće se ugostiteljski objekat!

Na mestu srušene kuće Đure Jakšića u Kragujevcu biće podignut objekat namenjen za kulturna dešavanja i promociju šumadijskih i kragujevačkih vina u vrednosti od 20 miliona dinara, rekao je član kragujevačkog Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić.

printscreen/facebook.com/Miroslav Misanovic

On je za sajt grada Kragujevca rekao da je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja potpisala Ugovor o izgradnji tog objekta sa Švajcarskom agencijom za razvoj.

– Na osnovu tog ugovora švajcarska agencija će u ovom projektu učestvovati sa 35 odsto sredstava, a grad Kragujevac sa 65 odsto – kazao je Bjeletić.

Bjeletić je objasnio da je kuća bila ograđena poslednjih sedam godina jer je ugrožavala bezbednost, a srušena je zbog toga što su “nadležne službe i arhitekte” rekli da ne može da se renovira.

On je dodao da će nova kuća imati dva nivoa, u podrumskom će biti promovisana šumadijska i kragujevačka vina, dok će gornji deo kuće biti namenjen za sadržaje kulturno umetničkog stvaralaštva.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu je, prema njegovim rečima, od 2000. godine nekoliko puta tražio da ta kuća postane spomenik kulture, ali je odgovor nadležnih bio da je to nemoguće, jer nema arhitektonsku i umetničku vrednost, kao ni dovoljno relevantnih istorijskih činjenica.