GODINU DANA U VRHU PO BROJU OBOLELIH: Korona bukti u ovom srpskom gradu – SVAKI DRUGI TESTIRAN JE POZITIVAN

Vranje je i dalje po broju obolelih od koronavirusa pri vrhu liste , a vanredna epidemijska situacija u tom gradu traje već mesec dana. Za to vreme obolelo je 2.500 Vranjanaca, u Pčinjskom okrugu ukupno 3.500.

Pixabay.com

Prema poslednjim podacima, od 490 testiranih, pozitivno je 183 u Pčinjskom okrugu. Od tog broja, najviše novozaraženih je u Vranju 11. I u ostalim mestima je teško, naročito u Surdulici i Vladičinom Han gde je dnevno po 20 novoobolelih.

Dr Svetlana Stojanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranju, kaže da je broj pregleda jako visok, samo u Vranju preko 300, od toga je veliki broj prvih pregleda.

Navodi da 50 odsto onih koji se jave na preglede bude pozitivno, što je potvrđeno antigenskim testom. Slično je i u ostalim opštinama Pčinjskog okruga.

Dodaje da mlađi pacijenti uglavnom nemaju simptome ili su oni blagi, dok je kod starijih nešto teža klinička slika. Oni sa teškom kliničkom slikom hospitalizovani su u kovid bolnici u Vranju i Surdulici, a najteži se transportuju prema Nišu i Kruševcu.

Prema njenim rečima, najzastupljenije je radno sposobno stanovništva, od 20 do 65 godine, a među decom i školskom omladinom je nešto manje zaraženih.

Stojanovićeva dodaje da vakcinacija u Vranju teče po planu napominjući da ima zaraženih i među vakcinisanim osobama. U Pčinjskom okrugu do sada je vakcinisano 40.000 ljudi, polovina je iz Vranja.

“Virus se najviše širi na žurkama”: U ovom gradu u Srbiji situacija SVE OPASNIJA, svakog dana 110 DO 150 NOVOZARAŽENIH