GOJKOVIĆ O STANJU SA KORONOM: Sekretar za zdravstvo o vakcini, kupalištima i tome ko je NAJUGROŽENIJI

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković navodi da je veliki broj pacijenata koji je preminuo od posledica kovida 19 imao višak kilograma i posledično šećernu bolest. Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", Verica Jovanović, navodi da je Srbija zainteresovana da građanima obezbedi vakcinu protiv kovida 19 i da će insistirati da dođe do nje onda kada bude bila dostupna na tržištu.

Pixabay.com/Kolaž

Zoran Gojković navodi da je u Srbiji od posledica kovida 19 u poslednja 24 sata umrlo sedam osoba, čime se broj preminulih od početka epidemije popeo na 558 osoba.

U poslednja 24 sata u Srbiji su na koronavirus testirane 9.653 osobe, pozitivne su bile 372, a nažalost, preminulo je sedam osoba. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, na respiratorima u bolnicama širom zemlje nalaze se 143 osobe, čak 13 manje nego tokom jučerašnjeg dana”, rekao je Gojković.

Dodaje da je veliki broj preminulih pacijenata u Srbiji imao problem sa gojaznošću i da je jako bitno da se građani orijentišu na fizičku aktivnost kako bi se smanjila gojaznost.

Gojaznost se može svrstati u dijagnozu. Radili smo na programskim aktivnostima u vezi sa usvajanjem zdravih stilova života da edukujemo mlade i starije, te kako da se prilagodi ishrana savremenom dobu. Naravno da ćemo i nadalje raditi na tome, upravo smo pričali da se u to uključe i prosveta i sportska udruženja, te da se na jedan ozbiljan način sugeriše koliko je to bitno i važno“, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo.

U pripremi aplikacija za praćenje kontakata zaraženih 

Dodaje da posebna IT grupa, u okviru Kriznog štaba, radi na razvoju aplikacije, koja bi pomogla u praćenju zaraženih koronom i kontakata, a koja je u nekim državama već dostupna.

Mi u okviru Kriznog štaba imamo IT grupu koja radi na unapređenju softvera, ali i na razvoju aplikacije, tako da će uskoro naša šira javnost biti obaveštena o tome. Te aplikacije rade u zemljama istočne Azije i pokazale su se kao veoma dobre, naročito što te zemlje imaju više iskustva s koronom“, rekao je Gojković.

Ocenjuje da da Krizni štab čine stručnjaci koji svojim radom doprinose da se Srbija uspešno bori sa ovim virusom.

Krizni štab čine respektabilni stručnjaci, imamo pomoć stručnih kolega iz svih delova društva“, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo i dodao da borba sa virusom neće biti kratka, ali da se Srbija nalazi na dobrom putu da ga savlada.

Oprezno na kupalištima

Na pitanje novinara šta je preporuka za građane koji se kupaju na divljim plažama, rekao je da su mere za sve iste, a na takvim mestima da je najvažnija distanca.

Molim i roditelje i decu da shvate da moramo biti veoma oprezni, konstatacija da virus ne može da se prenese u vodi, ali mi dok se kupamo nismo stalno u vodi, već i iznad površine vode, gde komunicirate i pričate“, rekao je Gojković.

Napominje da svako nepoštovanje mera, koje su ključne, može da nas dovede u situaciju da nam epidemiološka kriva ponovo raste.

Ističe da moramo naći način da se ponašamo u skladu sa preporukama, da se izbegavaju zatvoreni prostori i sve vrste slavlja.

Nemojte zbog kratkog zadovoljstva da imate gorko kajanje“, poručio je Gojković.

Srbija zainteresovana da nabavi vakcinu

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, Verica Jovanović, navodi da je Srbija zainteresovana da građanima obezbedi vakcinu protiv kovida 19 i da će insistirati da dođe do nje onda kada bude bila dostupna na tržištu.

Na pitanje da li je Srbija potpisala neki predugovor za nabavku vakcina i da li je to u planu, Jovanovićeva je odgovorila da u ovom trenutku ne može da kaže da ima saznanja o potpisanim predugovorima.

To ne znam. To će odgovoriti i Krizni štab i Vlada kada to bude u planu“, rekla je Jovanovićeva i dodala da je država u više navrata razmatrala tu potrebu, koja je konstantno prisutna i predmet istraživanja koja, kaže, treba da rezultiraju najboljom vakcinom.

Vakcina je, prema njenim rečima, za sada jedini način da se, pored preležane bolesti, utiče na suzbijanje i zaustavljanje pandemije koronavirusa u svetu.

Mi smo deo sveta i mi ćemo kao država insistirati na tome da dopremo do vakcine onda kada ona bude bila dostupna i na tržištu“, rekla je direktorka “Batuta”.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković podseća da trenutno ne postoji vakcina za kovid 19.

Postoje naznake farmaceutskih kuća različitih država da rade na razvoju vakcine, ali da budemo apsolutno jasni, vakcine još nema. Možemo samo da pratimo i da stanemo među prvima u red i na tome će država aktivno raditi da dobijemo vakcinu koja je bezbedna i odgovara svim propisima i normativima i s kojom se slože naši lekari“, rekao je Gojković.

Na pitanje – koliko se čeka na rezultate testiranja, odgovara da se ne samo u Srbiji nego i u celom svetu na rezultate čeka nekoliko dana.

Poziva građane da se pridržavaju propisanih mera, da se ponašaju u skladu sa preporukama, izbegavaju zatvoreni prostori i sve vrste slavlja.