“GONDOLA NEĆE PROĆI”: Vlast dobila upozorenje da odustane od gradnje na Kalemegdanu

Inicijativa Ne davimo Beograd zatražila je danas od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da prestane da traži načine da zaobiđe zakone, urbanističke propise, međunarodnu i domaću stručnu javnosti i veliku većinu građana koji nedvosmisleno govore da je gondola na Kalemegdanu nepotrebna i štetna.

Wikipedia/PedjaNbg

U saopštenju se navodi da je Vrhovni kasacioni sud odbio zahtev Ministarstva da preispita odluku Upravnog suda kojom se nalaže privremeno obustavljanje radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu, podnetu od strane Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Domaća i međunarodna stručna javnost, okupljenje oko najveće pan-evropske mreže za zaštitu kulturnog nasleđa, Evropa nostra, nedvosmisleno su ukazale da projekat izgradnje gondole zabrinjavajuće ugrožava kulturno nasleđe od značaja za čitavu Evropu, dok s druge strane ne donosi nikakvu ili zanemarljivu korist.

Više od 15 hiljada građana potpisalo je peticiju kojom se traži obustavljanje ovog štetnog projekta.

Uprkos svemu tom pa i uprkos sopstvenom obećanju da će poštovati odluku Upravnog suda, Ministarstvo je pokušalo i preko Vrhovnog kasacionog suda da sprovede svoju volju, saopštio je “Ne davimo Beograd”.

– Sada kada je i ova instanca pokazala da se sa gradnjom mora sačekati do utvrđivanja da li je građevinska dozvola za pripremne radove protivzakonita, zahtevamo od Ministarstva da prestane da traži nove načine da je zaobiđe – navedeno je u saopštenju.loading...