GONDOLA ŠOKIRALA SVET: Beogradska tvrđava na LISTI NAJUGROŽENIJIH LOKALITETA kulturnog nasleđa Evrope

Beogradska tvrđava sa okruženjem na listi je 14 lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope koji su u užem izboru za Program “7 NAJUGROŽENIJIH” 2020, objavile su danas Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke, koje sprovode ovaj program.

Wikipedia/PedjaNbg

U saopštenju stručnog panela Evropa Nostre i Instituta Evropske investicione banke navodi se da bi sprovođenje štetnog projekta izgradnje žičare (gondole) Kalemegdan-Ušće drastično ugrozilo integritet i autentičnost Beogradske tvrđave, lokaliteta koji je ne samo simbol Beograda, već spomenik od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

„Beogradska tvrđava sa okruženjem je dragulj kulturnog nasleđa čitave Evrope, jer svedoči o brojnim civilizacijama koje su naseljavale prostore Balkana od Neolitskog perioda do danas, i čuva svedočanstva o Keltima, Rimskom carstvu, Vizantijskom carstvu, kao i Ugarskoj, Bugarskoj i Srpskoj srednjovekovnoj državi, te Osmanskom carstvu i Austrougarskoj monarhiji. Beogradska tvrđava sa Antičkom Singidunumom nalazi se na Tentativnoj listi za upis na UNESKO Listu svetske baštine u okviru naveće pan-evropske nominacije u istoriji – nominacije Granice Rimskog carstva. Park Kalemegdan, koji se nalazi na tvrđavi, omiljeno je mesto za šetnju Beograđana, a njegova izvanredna pozicija pruža prelepe vizure na ušće Save u Dunav“, stoji u saopštenju.

Nominator za Beogradsku tvrđavu sa okruženjem je Evropa Nostra Srbija. Delegacija stručnjaka Evropa Nostre već je boravila u Beogradu kako bi iz prve ruke analizirala projekat gradnje žičare i opasnost projekta po Beogradsku tvrđavu, nakon čega je sastavila Stručni izveštaj.

14 lokaliteta u užem izboru za program “7 NAJUGROŽENIJIH” 2020 (po abecednom redu):

 • Narodno i eksperimentalno pozorište, Tirana, ALBANIJA
 •  Karas – tradicionalne posude i tehnike pravljenja vina, JERMENIJA
 • Koranašat manastir, Tavuš regija, JERMENIJA
 • Zamak Jezeri, Horni Jiretín, ČEŠKA
 • Plivački centar Tapiola, Espo, FINSKA
 • Zamak Samecano, Toskana, ITALIJA
 • Arheološki park Sibaris, ITALIJA
 • Kuća Ivike, Vasenar, HOLANDIJA
 • Y-blok, Vladina četvrt, Oslo, NORVEŠKA
 • Zombierki elektrana, Bitom, POLJSKA
 • Beogradska tvrđava sa okruženjem, SRBIJA
 • Plečnikov Stadion, Ljubljana, SLOVENIJA
 • Depo metroa Kvatro Kaminos, Madrid, ŠPANIJA
 • Egipatska tržnica, Glazgov, VELIKA BRITANIJA

Organizacije civilnog društva i javne institucije koje su članice mreže Evropa Nostre širom Evrope, podnosile su nominacije ugroženih lokaliteta u svojim državama do avgusta 2019. 

Savetodavni stručni panel, sastavljen od 15 međunarodnih stručnjaka, odabrao je najugroženije spomenike kulture na osnovu njihovog istorijskog značaja i kulturnih vrednosti, kao i urgentnosti njihove ugroženosti.

Panel je uzeo u obzir i dosadašnje angažovanje zajednica na lokalnom i nacionalnom nivou, posvećenost institucija, vlasti i nevladinih aktera, kao i dugoročnu održivost  i društveno-ekonomski potencijal lokaliteta.

Finalna lista “7 NAJUGROŽENIJIH” lokaliteta biće objavljena u martu 2020. Program „7 najugroženijih“ je jedini program posvećen borbi za ugroženo nasleđe na tlu Evrope, pokrenut 2013. sa ciljem da doprinese očuvanju vrednog evropskog nasleđa koje je trenutno ugroženo nebrigom, nedostatkom sredstava, vremenskim i drugim nepogodama ili neadekvatnim investicionim projektima.

Program obezbeđuje stručnu i zagovaračku podršku, i doprinosi mobilizaciji lokalne i međunarodne javnosti u očuvanju kulturnog nasleđa. Više informacija o pozitivnim rezultatima programa možete pronaći ovde.