GONDOLE NA “NEBU”: Beograd dobija kabinske žičare!

zicara
Pixabay.com

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisaće Protokol za realizaciju Projekta za izradnju kabinske žičare - gondole u Beogradu, saopšteno je iz Gradske uprave, preneo je "B92".

 

Pixabay/Ilustracija 

Gradonačelnik će Protokol o saradnji na pripremi realizacije Projekta za izradnju kabinske žičare potpisati sa direktorom JP “Skijališta Srbije” Dejanom Ljevnaićem.

Kako je navedeno, Protokol se odnosi na pripremu realizacije izradnje kabinske žičare – gondole, koja će povezati Novi Beograd, Adu Ciganliju i Košutnjak i unaprediti razvoj novog vida saobraćaja u Beogradu, kao i turističku ponudu grada.

Podsetimo, ideja o izgradnji žičare stara je više od jedne decenije.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda tada je naručila i finansirala izradu generalnog projekta prema kome je žičara je trebalo da poveže sportski centar na Košutnjaku, preko autobusko-tramvajske okretnice na Banovom brdu, Makiša i Ade, sa Blokom 44 na Novom Beogradu.

Ukupna dužina predviđene trase bila je oko pet km, sa pet predviđenih stanica (terminal u Bloku 44, stanice na Adi, Makišu i Banovom brdu i terminal na Košutnjaku), 27 stubova i depoa za gondole.loading...