GORBAČOV: “Kako stvari stoje, treći svetski rat je već počeo”

Gorbačov
Printscreen/Youtube.com

Bivši lider SSSR-a Mihail Gorbačov smatra da svet prolazi kroz veoma opasnu fazu.

 

On je rekao da goruće probleme nije moguće rešiti oružanom borbom i militarizacijom već konstruktivnom politikom i dijalogom.

– Smatram da živimo u veoma opasnom periodu. Svet klizi ka novom hladnom ratu u kojem se niko neće predati. Sve su to gluposti! Neophodno je samo jedno – baviti se svetskom i konstruktivnom politikom – poručio je Gorbačov u intervjuu za rusku televiziju “Ren”.

Bivši lider Sovjetskog Saveza, koji uskoro slavi svoj 85. rođendan, istakao je da je, kako stvari stoje, treći svetski rat već otpočeo, budući da se koristi oružje za masovno uništenje, kao i nuklearno oružje.

– Troše se ogromne sume novca na naoružanje. Ponavlja se sve ono što nas je jedanput dovelo do propasti. Neophodno je to zaustaviti, jer se pojavljuju nove zemlje koje imaju oružje – podvukao je Gorbačov.

On je upozorio i da se Ujedinjenenacije sve manje bave procesima pronalaska mirnog rešenja, iako je neophodno iskoristiti tu instituciju kako bi se napravio pomak ka opstanku čovečanstva.

– Neophodno je baviti se politikom i dijalogom. Čovek je od pamtiveka znao da je pitanje opstanka u njegovoj prirodi – zaključio je Gorbačov.