GOTOVA MALA MATURA! Ovo su REŠENJA KOMBINOVANOG TESTA od koga su đaci NAJVIŠE STREPELI

Ovo su rešenja kombinovanog testa, koji su danas, poslednjeg dana male mature polagali osmaci u Srbiji.

Printscreen

Testom sa pitanjima iz biologije, hemije, istorije, fizike i geografije, koji su danas rešavali od 9 do 11 sati, osmaci su završili sa polaganjem male mature.

Veliki broj učenika prošle godine je istakao da im je upravo kombinovani test bio najteži, a đaci su i ove godine istakli da upravo od njega strahuju najviše.

Rešenje ovog testa, koji sadrži pitanja iz pet predmeta, možete da pogledate OVDE

Učenici su u ponedeljak odgovarali na pitanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a za test su većinom rekli da je bio “lakši nego probni”. Učenici OŠ “Skadarlija” namučili su se sa Nušićevim delom “Sumnjivo lice”, a nisu bili sigurni ni koje je značenje glagola “kompromitovati” u rečenici koju su dobili.

Utisci nakon jučerašnjeg polaganja matematike bili su podeljeni, ali su svi đaci bili saglasni da je 20. zadatak bio najteži. U njemu se tražilo da izračunaju cenu prstena teškog četiri grama.

– Dobili smo podatke o tome koliki procenat ovog prstena čini zlato, koliko srebro, a koliko platina i koje su njihove cene za 30 grama. Onda nam je rečeno kolika je zarada zlatara i kako se formira cena prstena – objasnili su nam đaci u čudu.

S druge strane, znali su da urade izraze, da izračunaju zapreminu olovke, širinu zastave…

Rezultati, žalbe, poeni

Učenici će preliminarne rezultate saznati 22. juna do osam sati. Nezadovoljni đaci mogu se žaliti već sutradan, od osam do 16 sati, dok se žalbe u okružnim komisijama rešavaju 25. juna u isto vreme.

Konačni rezultati, biće objavljeni u četvrtak, 28. juna, a đaci će naredna dva dana imati na raspolaganju da popune i predaju liste želja.

Konačno, 8. jula biće objavljeni zvanični rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima, a učenici će moći da se upišu 9. i 10. jula od osam do 15 sati. Ovo ne važi samo za muzičke i baletske škole, gde je upis 29. juna do 16 sati.

Na osnovu ova tri testa, učenici mogu da sakupe maksimalno 40 poena, dok se uspeh iz 6, 7. i 8. razreda vrednuje sa 60.