GOTOVA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Nema promena raspusta, doneta KONAČNA ODLUKA O PROPUSNICAMA

Školski raspust neće biti pomeran, već će sve ostati kako je planirano školskim kalendarom, rekla je Darija Kisić Tepavčević nakon završetka Kriznog štaba. Ovo znači da će zimski raspust početi 31. decembra i trajati do 24. januara.

printscreen/youtube.com/RTS

Na sednici je bilo reči i o “omikron” soju korona virusa.

– Sagledali smo novi soj i doneta je odluka da se određene mere primene za Južnu Afriku, Malavi, Bocvanu, Lesoto, Namibiju. Svi putnici koji dolaze iz ovih zemalja moraće na aeroromu da rade PCR test, ako su negativni moraju da budu 14 dana u karantinu sa obavezom da posle 7 dana urade još jedan PCR test, a ako su pozitivni biće prebačeni u odgovarajuću kovid ambulatu – rekla je nakon održane sednice Kriznog štaba u Palati Srbija ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Ona je ponovila apel da se svi vakcinišu.

Na pitanje novinara da li je bilo reči o kovid propusnicama Kisić Tepavčević je rekla da bilo kakvo ograničenje u vremenskom intervalu nije potpuna mera.

– Vide se efekti mera i u našoj zemlji, pa je značajno porastao broj vakcinisanih. Imamo dosta povoljniju epidemiološku situaciju te nije doneta mera o proširenju delovanja kovid propusnica – kazala je ona.

“Uzdržite se od proslava”

Kisić se osvrnula i na Novu godinu ponovivši da treba da se uzdržimo od proslava na kakve smo navikli.

– Treba da pođemo od sebe da utičemo na ljude koji se do sada nisu vakcinisali. Ukoliko se stvore takvi uslovi biće moguća slavlja. Mora svako od nas da učini sve, jer jedino ujedinjeni možemo da učinimo sve – istakla je dr Kisić.

Sednica Kriznog štaba počela je danas u 15 časova, kako je i najavljivano. Sednica je ovaj put imala je oznaku “hitno”, na zahtev medicinskog dela.

Omikron soj

Zbog novog omikron soja, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” predložio je ranije listu zemalja sa posebnim rizikom od importovanja ove varijante korona virusa.

Kako navode mediji, na spisku su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Za putnike koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, predlaže se testiranje PCR metodom odmah po sletanju na Aerodorom Nikola Tesla, i boravak u prostoru i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata.

U slučaju pozitivnog nalaza, Hitna pomoć ih uz sve mere zaštite vozi u izolaciju u kovid bolnicu Batajnica.

Ako je nalaz negativan, izdaje se rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mere pune zaštite do prijavljenog mesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a.

Zimski raspust

Članovi Kriznog štaba ostali su pri tome da zimski raspust krene kako je planirano, iako je medicinski deo tražio pomeranje.

– Tražićemo da poslednji radni dan u školama bude petak pred Svetog Nikolu, odnosno 17. decembar, i da đaci zvanično budu na raspustu od 20. decembra – nezvanično je za Telegraf.rs rekao izvor iz Kriznog štaba.

Podsetimo, ministar prosvete Branko Ružić izjavio je proteklih dana da Ministarstvo za sada ostaje pri tome da raspust počne prema školskom kalendaru, odnosno 31. decembra, ali i da je spreman na pomeranje, ukoliko u Kriznom štabu to budu tražili.

Kovid propusnice

Kao jedna od informacija koja se pominje kada bi po novom pravilu kovid propusnice mogle da važe pominje se 18 sati.

Pojedini mediji su naveli da je to minimum koji traže medicinari u Kriznom štabu ako ne može da se uvede da važi 24 sata.

Kako je rekao epidemiolog Predrag Kon ranije za Blic, njihovo delovanje bi trebalo da bude prošireno i na neke druge delatnosti, te da kovid propusnice nisu inicijalno bile namenjene samo za ugostiteljske objekte.

Dosta je polemike prethodnih dana bilo da li bi one mogle biti uvedene za bioskope, pozorišta, koncerte, utakmice, ali i teretane i kozmetičke salone.

– Kako da ne, o tome se razmišlja. Kovid propusnice u osnovnoj zamisli nisu bile namenjene samo ugostiteljskim objektima, nego i šire na svim mestima na kojima može doći do zaražavanja. Važna stvar je što mi još uvek nemamo kovid propusnice koje važe 24 sata. To je prvi i osnovni zahtev, a zajedno sa tim bi išlo i sve ovo ostalo – kazao je član Kriznog štaba.

Ipak, izvori bliski Kriznom štabu rekli su pojedinim medijima da to neće biti tema na kojoj će se danas insistirati.