GOVOR koji je izazvao buru: MINISTAR prosvete UVREDIO PROFESORE koji podržavaju proteste?!

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je juče povodom podrške akademske zajednice protestima, da je neumesno praviti spiskove na fakultetu, kao i da mu ta podrška ne smeta. Neke njegove opaske izazvale su buru komentara.

Beta/Kolaž

“Od tih 610 je pola penzionera i pola nekih mladih istraživača, počeli tek juče da rade. Nemate tu ozbiljnih imena”, rekao je Šarčević za N1 navodeći da 610 potpisa malo.

On je kazao i da se u zakonima koji se tiču obrazovanja navodi da u obrazovnim ustanovama nema bavljenja politikom.

“O kom obimu profesora govorimo, znate koliki je sistem obrazovanja. Imate tri, četiri fakulteta gde je to ozbiljnije, koji su tradicionalno okrenuti opoziciji i imate gomile gde je to minorno. Jel trebalo ja da brojim i pravim spiskove ko je protiv te teze, to je besmisleno”, rekao je Šarčević.

Pre 7 godina VUČIĆA su pitali KAKAV PREDSEDNIK TREBA SRBIJI… Njegov odgovor verovatno ste ZABORAVILI (VIDEO)

On je međutim rekao i da mu ta podrška ne smeta.

“Pitajte bilo kog dekana ili fakultetskog profesora da li sam mu išta rekao, da li sam ikog pozvao, a sve ih znam lično. To je njihova stvar”, kazao je ministar.

On je rekao da mu je bilo smešno kad je video da je među onima koji su pružili podršku i oni koji su nekada bili u vlasti.

“Tamo se potpisuje bivši ministar (prosvete Srđan) Verbić sa suprugom, njegov bivši pomoćnik. Ako je dodatni motiv, što nisu nešto uradili, što nisu digli dževu dok su bili na vlasti”, rekao je Šarčević.

Sa druge strane, Savez za Srbiju (SzS) saopštio je danas da je izjava ministra vrhunac cinizma i da je sramotno vređanje profesora.

U saopštenju se navodi da je posebno vređanje asistenata, docenata i naučnih saradnika, jer su oni, ocenio je SzS “mladi ljudi koji su odlučili da ostanu u Srbiji i doprinose njenom napretku”.

“No, donekle je i očekivano, jer je Šarčević kadar onih koji se za diplome ne školuju, već ih kupuju, a mlade ljude sa zasluženim diplomama faktički šalju u izgnanstvo”, piše u saopštenju SzS-a.

Bane Trifunović ODGOVARAO NA PITANJA na Fejsbuku, pa poslao PORUKU koja oduševljava sve koji IDU NA PROTESTE

Taj Savez je ocenio da je “posebno je bedan pokušaj omalovažavanja” onih akademaca koji su podržali proteste to što je Šarčević kazao da su “pola od njih penzioneri”.

“Šarčević je profesorima zalepio etiketu ‘potrošna roba’, i poručio da ako su u penziji, onda su bezvredni. Time je potvrdio ono što jeste zvanična politika aktuelnog režima – da u ovakvoj Srbiji nema mesta za obrazovane koji misle svojom glavom”, ocenio je SzS.

SzS je naveo da je Šarčevićeva izjava “opomena da svedočimo rehabilitaciji politike 90-ih” i podsetio na izjavu tadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića povodom studentskih protesta da mu je “Univerzitet podjednako važan kao bilo koja zemljoradnička zadruga”.

“No, Milošević time nije uspeo da uguši proteste. Neće ni njegovi đaci”, poručli su iz SzS-a.