GRAD U SRBIJI “POD OPSADOM”: Ogromna NAJEZDA STRŠLJENA, staricu(80) izujedalo preko STO INSEKATA

U Kuršumliji je za dva meseca 240 pacijenata zatražilo pomoć lekara zbog ujeda stršljena, rekla je agenciji Beti načelnica Hitne službe Doma zdravlja u tom mestu Nena Vučković.

stršljen
pixabay

Prema njenim rečima, od svih tih pacijenata, samo je jedna starija žena bila u kritičnom stanju, jer ju je izujedalo više od stotinu stršljena.

– Osamedesetogodišnju staricu je izujedalo preko stotinu stršljena i to u predelu glave i ramena. Sreća je bila samo što smo brzo reagovali, jer je zvala iz najudaljenijeg sela na planini Radan – rekla je Vučković i dodala da je žena sanitetom odvezena u prokupačku bolnicu, na dalje lečenje.

Vučković je rekla da se broj pacijenata, koji su pretrpeli ujed stršljena, drastično povećao u odnosu na ranije godine, ali i da su se oni javljali sa drugačijim posledicama ujeda.

– Primetili smo da su alergijske reakcije, kao i toksične, daleko izražajnije u odnosu na ranije periode, kada u ovo doba godine budu tek sporadični slučajevi ujeda stršljena. Zatim, broj pacijenata je alarmantan – kazala je Vučković.

Prema njenim rečima, broj pacijenata se iz dana u dan povećava.

– Juče je, tokom dnevne smene, pomoć zatražilo desetak pacijenata. A prema našoj evidenciji, proteklih deset dana, ukazali smo pomoć 70 pacijenata, što je drastičan podatak – dodala je ona.

Kako je kazala, pacijenti su uglavnom sa sela, a berači voća su najviše izloženi opasnosti.

Vlasnica plantaža kupina iz sela Sagonjevo Milijana Simijonović je u izjavi za agenciju Beta kazala da velika vlaga i nagla suša pogoduje razmnožavanju stršljena, te da je to razlog velike najezde.

– Voće ih mami, kupine , kruške, groždje i ostalo, pa su berači voća u strepnji i strahu. Moraju svakog momenta da su na oprezu da ih ne ujedu stršljeni, dok oni manje oprezni obavezno bivaju ujedeni, jer stršljena ima mnogo – rekla je Simijonović.

Prema rečima meštana iz sela Žuč, gnezda stršljena su primećena u drastično velikom broju, a Gvozden Danilović iz tog sela je kazao da je imao bliski susret sa stršljenima, kada ga je napao čitav roj.

– Nastanili su se u pomoćnom objektu, na ulaznim vratima. Pojurio me čitav roj, spas sam našao u reci Toplici, morao sam da se bacim u hladnu vodu. Srećom ni jedan me nije ujeo – izjavio je on.

U Hitnoj službi Doma zdravlja u Kuršumliji su rekli da ima dovoljno anti šok terapija za pacijente koji budu izloženi ujedima stršljena.