GRAD VELIČINE TENISKE LOPTICE POKOSIO KRAJ U SRBIJI! Vozila plivala ulicama, ljudi lopatama sklanjali led (FOTO+VIDEO)

Olujno nevreme sa jakom kišom i gradom zahvatilo je ivanjičku opštinu. Najviše štete ima u selu Erčege gde su oštećeni poljoprivredni usevi i zasadi maline. Nevreme i u Studeničkom kraju i Blacu. Sa 60 stanica iz Kruševca ispaljeno je 330 raketa.

Printscreen/Kolaž

U popodnevnim satima grad je u dva navrata tukao ivanjičku opštinu. Uprkos tome što je sa 22 protivrgadne stanice ispaljeno oko 140 raketa, pričinjena je šteta u šest mesnih zajednica: Bratljevo, Erčege, Katići, Močioci, Radaljevo, Ivanjica.

Prema rečima predsednika opštine Ivanjica Momčila Mitrvića očekuje se dopuna protivgradnih stanica koje su danas, nakon dejstva, ostale bez raketa.

Grad veličine oraha i teniske loptice padao je na području Erčega, a Gorana Resimića, predsednik mesne zajednice kaže da su ledenice padale oko dvadeset minuta. Stradale su ratarske kulture i voće, pogotovo malinjaci, u kojima je narednih dana trebalo da krene berba.

Opštinske komisije će proceniti štetu, a strelci su i dalje u pripravnosti, jer je najavljen još jedan talas gradonosnih oblaka tokom noći. 

Na gradonosne oblake u poslepodnevnim časovima sa 60 protivgradnih stanica Radasrkog centra Kruševac ispaljeno je 330 raketa.

Najveću aktivnost imali su strelci na područja Brusa, Blaca i Ćićevca gde je zabeležena sugradica i grad veličine lešnika, a dejstvovalo se i sa teritorije Prokuplja, Varvarina, Kruševca i Aleksandrovca. Štete za sada nisu prijavljene.

Oko 15.30 Studenicu kod Kraljeva pogodilo je nevreme. Deset minuta padao je grad koji je, po rečima predsednika Mesne zajednice Studenica Dragana Jevremovića, bio i veličine oraha.

Za sada se samo pretpostavlja da ima štete u malinjacima i baštama.

U radarskom centru Bešnjaja RHMZ-a rekli su da je jak gradonosni oblak nastao zapadno od Ivanjice i stalno se regenerisao.

Prošao je planinskim krajem preko planina Čemerno, Radočelo i Stolovi gde je retka mreža protivgradnih stanica. Strelci su ispalili sve raspoložive rakete, a grad je, prema izveštajima zahvatio Mlanču, Studenicu, Ušće i Međurečje.  

Oko 15 časova nevreme je protutnjalo u pojedinim delovima opštine Blace. Kroz jaku kišu, padao je i redak grad veličine teniske loptice ili jajeta, a veću štetu sprečili su strelci protivgradne zaštite, koji su ispalili oko 40 raketa.

Za sada nema informacija o većoj šteti na usevima ili objektima, dok su oštećenja moguća na vozilima, koje su vlasnici štitili tepisima i ceradama.

Nevreme je oko 16 sati stiglo do Bojnika i Leskovca. Protivgradni strelci odlično su dejstvovali, uspeli su da razbiju gradonosne oblake pa je sitan grad praćen jakom kišom padao pet minuta.

Ne očekuje se veća šteta. Strelci ispaljuju rakete na Kukavici. U Leskovcu kiša prestaje.