“GRADA OVDE VIŠE NEMA” Amatriče – najveća žrtva katastrofalnog zemljotresa (FOTO)

Amatriče
Twitter/@FabrizioRomano

Amatriče je grad koga više nema - zavapio je gradonačelnik ovog mestašca u centralnoj Italiji, Sergio Piroci, nakon što je taj deo Lacija sinoć pogodio snažan zemljotres jačine 6,2 stepena Rihterove skale.

 

Amatriče je gradić u provinciji Rijeti, u italijanskoj pokrajini Lacio. Prostire se na 174 km2 i po izveštajima iz 2011. godine ima oko 1.000 stanovnika, o čijoj se sudbini od sinoć malo zna.

Gradonačelnik Amatričea rekao je državnom Radiju RAI i stanici “Skaj TG24” da su stanovnici zatrpani pod srušenim zgradama, da je nestalo struje i da je potrebna teška oprema da se sa ulica uklone ruševine.

“Grada ovde više nema”, rekao je on.

Kancelarija premijera Matea Rencija je saopštila da je teška oprema već poslata.

Isto područje je 2009. godine pogodio zemljotres magnitude 6,3, a poginulo je više od 300 ljudi. Jedan raniji zemljotres pogodio je oblast Lakvila u centralnoj Italiji, 90 kilometara južno od najnovijeg zemljotresa. U toj oblasti je 1997. godine, tokom zemljotresa poginulo desetak ljudi i teško je oštećen jedan od dragulja Umbrije, bazilika Svetog Franje Asiškog, sa Djotovim freskama.

Franjevački fratri koji su čuvari te bazilike danas nisu javili da li ima štete od noćašnjeg zemljotresa.

Arheološko blago

Gradić datira još iz stare ere i u sebi je čuvao arheološko blago kao što su rimske zgrade i grobnice. Nakon pada Zapadnog rimskog carsta, gradić je potpao pod vlast Longobarda, dok je u 13. veku je bio deo Napuljske kraljevine.

Stanovici Amatričea su u 14. i 15. veku često bili u konfliktu sa susedima iz Norče i Arkvate, naseobina koje je ovaj zemljotres takođe teško pogodio.

Nešto kasnije gradić su držale čuvene italijanske porodice Orsini i Mediči, a nakon ujedninje Italije 1971. godine, postaje deo pokrajine Lacio.

Njegovi građani vole da pričaju legende o tome kako su brojni kuvari i pape potekli upravo iz Amatričea, ali i da se hvale svojim specijalitetom – pastom u amatričana sosu.

Amatriče je već jednom uništen u zemljotresu 1639. godine, a ceo ovaj region je 2009. godine pogođen još jednim snažnim potresom, jačine od 6,3 stepena na Rihterovoj skali, kada je stradalo čak 300 ljudi.loading...