GRAĐANI SU REKLI SVOJE! Izabrana NAJLEPŠA ZGRADA U BEOGRADU u poslednjih 25 godina (FOTO)

Posle tri nedelje glasanja i pristiglih 4.443 glasova, izabrana je najlepša zgrada u Beogradu.

Dnevno.rs/Kolaž

– Ideja o Izboru za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina došla je iz potrebe da se ukaže da u našoj prestonici ima arhitektonskih objekata vrednih pažnje ali i kako bi se napravila jedna analiza gradskog prostora s izdvajanjem onih objekata koji su nas obogatili i na koje smo ponosni ali i na one koje izazivaju kontroverze – naveli su idejni tvorci ovog izbora sa portala Gradnja.rs.

Posetioci portala Gradnja.rs su svojim glasovima podržali ovu ideju i posle tri nedelje glasanja i 4.443 pristiglih glasova, izabrali su najlepšu od njih – Jugoslovensko dramsko pozorište u ulici Kralja Milana 50 čiju rekonstrukciju potpisuju arhitekte Zoran Radojičić i Dejan Miljković.

Wikipedia/Alxadj

Ovo zdanje dobilo je prosečnu ocenu 7,64. Drugo mesto pripalo je fiskulturnoj sali Obrenovac sa 6,69, a treće rekonstrukcija kule Nebojša sa 6,53 pristiglih glasova. Po oceni glasača četvrta najlepša zgrada u Beogradu je Crkva Svetog Vasilija Ostroškog (6,47), a peta stambeno-poslovnom objektu B2 koja ima ocenu 6,27.

– Zgrada JDP-a predstavlja sliku Beograda u malom, to jest, istorijski kontinuitet prošlosti i savremenosti, koje se širom grada konstantno prožimaju – naveli su na sajtu Gradnja.rs.

S druge strane, svoje mišljenje o najlepšoj zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina dao je i stručni žiri, a njihovi glasovi bitno su se razlikovali od pristiglih glasova “običnog sveta”.

Po izboru stručnog žirija, kojeg su činili Đorđe Alfirević, Aleksa Ciganović, Nebojša Antašević, Marko Stojanović i i Igor Conić, najveći broj glasova osvojio je hotel Square Nine sa visokom ocenom 9,4! Drugo mesto je osvojila zgrada Zepter (8,4) koja je, interesantno, kod publike završila u donjem delu lestvice.

Zgrada JDP, pobednik po izboru publike, deli treće mesto na listi žirija zajedno sa vrtićem Tesla i poslovnom zgradom Anex. Sva tri zdanja dobila su ocenu 8.2.