Gradi se NOVI CENTAR BEOGRADA: Ovo je budući izgled RENOVIRANOG SAVSKOG TRGA (FOTO)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će Savski trg postati pešačka zona kao i da će se u sredini nalaziti spomenik Stefanu Nemanji, a da će po površini biti veći od Trga Republike.

Beoinfo

Prikazujući pobedničko rešenje za uređenje Savskog trga, koje su uradile arhitekte iz Španije, Vesić je novinarima rekao da će trg postati pešačka zona i da će imati zelene površine, a u sredini će biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji koji se trenutno izrađuje u Moskvi.

On je naveo da će se u blizini tog trga nalaziti i buduća metro stanica, kao i novi savski most.

– Spoj starog i novog i potpuni preobražaj Savamale – rekao je Vesić i dodao da Beograd očekuje rekonstrukcija Karađordjeve i Savske ulice i da će se raditi i ulice Kraljevića Marka i Travnička.

VELIKE PROMENE U PRESTONICI: Beograd dobija novi centar grada i SPOMENIK VISOK 28 METARA (FOTO)

Beoinfo

On je kazao da je na konkursu za uredjenje Savskog trga i Travničke ulice stiglo 25 radova i da su na konkursu pored međunarodnih učestvovale i domaće arhitekte.

Vesić je najavio da će biti raspisan međunarodni konkurs za rekonstrukciju “Šećerane” i pozvao sve da se prijave.

Beoinfo

Zamenik gradonačelnika je pokazao i odštampan članak britanskog lista “The Guardian” koji je Beograd svrstao u pet letnjih destinacija u Evropi.

– To pokazuje kako se Beograd menja i napreduje i da je Beograd ojačao svoju kulturnu ponudu – ocenio je Vesić.

Govoreći o saradnji sa Ljubljanom, on je naveo da je taj grad napravio veliki preokret i ocenio da ovako dobru saradnju Beograd i Ljubljana nisu imali ni kada su bili u istoj državi.

IMA DA SIJA “ZA SVE PARE”: Objavljeno DOKLE će goreti NOVOGODIŠNJA RASVETA i – većina je ljuta

Beoinfo

Predsednik žirija Konkursa za uređenje Savskog trga i Skvera na uglu Travničke i Karadjordjeve ulice Janez Koželj kazao je da je pobedničko rešenje ostvarilo najbitniji preduslov svakog trga, a to je okruženje.

Govoreći o nagradama, pobedničko rešenje ili prvu nagradu od 50.000 evra dobila je kompanija “Fenwick Iribarren architects” iz Madrida.

Drugu nagradu od 15.000 evra dobila je kompanija “Međuprostor” odnosno Rok Žnidaršič. Dok je treću nagradu i 10.000 evra dobila američka kompanija iz Kalifornije.