Grad je raspisao javni poziv za urbanističko-arhitektonski konkurs za uređenje Savskog trga sa zgradom stare Železničke stanice i Skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice. Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, cilj je da se u skladu sa izabranim rešenjem omogući funkcionalan i kreativan boravak na ovom javnom prostoru. Pobednik konkursa, odnosno kreator idejnog rešenja, dobiće nagradu od 50.000 evra, pišu “Novosti”.

Prema prostornom planu, uređivaće se prostor između Starog savskog mosta, novog Savskog bulevara i Savske ulice, u okviru koje je planirana rekonstrukcija i restauracija kulturnog nasleđa i zgrade Železničke stanice. Ispred nje se formira novi javni gradski prostor – novi Savski trg, koji je planiran kao pešačka javna i zelena površina, koja pruža mogućnost uvođenja novih sadržaja.

Konkursno rešenje podrazumeva formiranje ambijenata koji su u skladu sa značajem i kulturno-istorijskim vrednostima prostora. Takođe, prilikom uređenja novog Savskog trga, vodiće se računa o tome da on predstavlja predvorje kulturnog dobra od velikog značaja namenjenog Istorijskom muzeju Srbije, kao i da će se u okviru trga nalaziti spomenik Stefanu Nemanji.

ROK ZA PONUDE 15. JANUAR

Novoformirani prostor trebalo bi da bude u skladu sa potrebama savremenih modela korišćenja javnih gradskih prostora. Rok za dostavljanje ponuda je 15. januar 2019. godine. Druga nagrada iznosi 15.000, a treća 10.000 evra.loading...