Gradonačelnik obećava: Kula “Beograda na vodi” do aprila 2019. godine

Beograd na vodi
Printscreen/Belgrade Waterfront

Kamen temeljac za objekat u okviru projekta „Beograd na vodi” biće postavljen sutra na Savskoj promenadi.

 

Kula bi trebalo da bude izgrađena za tri godine.

– Ako sve bude išlo po planu, rok je dve i po do tri godine da se Kula Beograd izgradi. Iako je bilo najavljeno da će biti visoka 220 metara, tim dizjanera iz Čikaga koji je zadužen za nju ocenio je da bi se lepše uklopila u perspektivu grada ukoliko bi bila niža. I pored toga, ona će biti najviša zgrada u ovom delu Evrope i imaće 50.000 kvadrata. U izgradnju ćemo uključiti domaće firme kao podizvođače, kako bismo stekli neophodna iskustva u gradnji velikih zdanja – rekao je za Blic u obilasku gradilišta na Savskoj promenadi gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Kamen temeljac postaviće premijer Aleksandar Vučić sa direktorom „Igl hilsa” Muhamedom al Abarom.

– Tokom letnjih meseci u planu je da počnu radovi za hotel „W”, koji će imati 5+ zvezdica i to će biti prvi sledeći objekat koji će se graditi nakon postavljanja kamena temeljca za Kulu Beograd – objasnio je gradonačelnik.

Pre 14 dana počela je izgradnja nove obaloutvrde na Savskoj promenadi dužine 488 metara. Teren je detaljno ispitan i na njemu nema zaostalih bombi iz Drugog svetskog rata.

Do sredine maja biće završen i ovaj deo šetališta, rekao je Mali.

U planu je da u julu počne iskopavanje terena i za tržni centar, koji će se protezati do mosta „Gazela”.

– Radovi na dve stambene zgrade su u toku, za Kulu Beograd počinju u petak, a u toku 2016. krenuće i hotel „W”, još dva obejkta i tržni centar, što je ukupno oko 300.000 kvadrata. Ovo će uskoro biti najlepši deo Beograda – rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, u oktobru je planirano izmeštanje Lastine stanice u Blok 42, a u drugoj polovini 2017. godine početak izgradnje nove autobuske stanice, čime se stvaraju uslovi da se izmesti BAS.

– Savski most će biti proširen u pešačko-saobraćajni, do kraja 2017. biće završeni urbanistički uslovi i projekat za gondolu od Kalemegdana do TC „Ušće”, a naredne godine nas očekuje i rekonstrukcija Brankovog mosta – kaže gradonačelnik.