Granica Srbije i Mađarske kao RATNA ZONA: Helikopteri, dronovi, borbena vozila, konji, psi, vojska…

Mađarska
Beta

Mađarska od ponoći primenjuje pojačanu i dubinsku kontrolu granice prema Srbiji. Dronovi, borbena vozila, termovizijske kamere, konjičke jedinice, obučeni psi, kompletan tehnički i ljudski potencijal mađarske vojske i policije stavljeni su u službu odbrane šengenskih granica, rečeno je na konferenciji za medije u Segedinu povodom novih zakonskih propisa za sprečavanje ilegalnih migracija.

 

Migranti koji se zateknu u zoni od osam kilometara od granice vraćaju se iza zaštitne ograde i upućuju u tranzitne zone na mađarsko-srpskoj granici. Zvanična Mađarska to objašnjava željom da se smanji broj krivičnih postupaka protiv ilegalnih migranata i da im se pruži mogućnost da legalno steknu azil.

– Od ponoći do 12 sati u Mađarsku je pokušalo ilegalno da uđe 826 migranata. Policajci i vojnici su 675 njih sprečili da pređu zaštitnu ogradu, dok su 151 migranta, u skladu sa novim merama, vratili van ograde. Migranti su sarađivali i nisu se bunili – naveo je direktor policije Mađarske Karolj Pap.

Više od 6.000 mađarskih policajaca je angažovano na čuvanju mađarsko-srpske granice, a vojska je u proteklih nekoliko dana za 50 procenata povećala broj pripadnika koji patroliraju zelenom linijom.

“Najveći zadatak mađarskih vojnika je da uz policajce obezbeđuju granični pojas i da svim raspoloživim ljudskim i tehničkim sredstvima spreče masovni ulazak ilegalnih migranata na mađarsku teritoriju”, rekao je načelnik Generalštaba Vojske Mađarske Tibor Benke.

Glavni savetnik za nacionalnu bezbednost mađarskog premijera za RTS kaže da je saradnja sa policijom Srbije korektna i da je srpska strana obaveštena o novim merama.

– Ovo nije proterivanje migranata na teritoriju Srbije, mi ih vraćamo iza zaštitne ograde, gde je takođe teritorija Mađarske. Tamo ih upućujemo da u tranzitnim zonama podnesu zahtev za azil. Nadamo se da će ove mere dovesti do smanjivanja migrantskog pritiska na teritoriju Srbije – istakao je glavni savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Vlade Mađarske Đerđ Bakondi.

U improvizovanom kampu ispred tranzitne zone kod graničnog prelaza Horgoš, na azil čeka oko 400 migranata. To su većinom Avganistanci i državljani afričkih zemalja. Na odgovor čekaju od tri do četiri nedelje. Da je on uglavnom negativan pokazuju zvanični podaci: Mađarska je od 22.000 zahteva za azil ove godine odobrila 264.loading...