Vršilac dužnosti direktora policije Vladimir Rebić izjavio je danas da srpske granice nisu zatvorene, ali da će od sutra migranti sa ratom zahvaćenih područja moći da se kreću zapadno-balkanskom rutom isključivo uz potvrdu sa pečatom i fotografijom, koju će dobiti na granici Grčke i Makedonije.

 

– Srpske granice nisu zatvorene i u Republiku Srbiju mogu ući svi građani koji poseduju važeću putnu ispravu i vizu ako je to potrebno. Izbeglice sa ratnih područja u Srbiju mogu ući isključivo na graničnom prelazu Preševu – rekao je Rebić u izjavi dostavljenoj medijima.

On je rekao da je u ovom trenutku važno da “zemlje na ruti kretanja iskažu jedinstvo i zajedno sprovedu sve mere” kako bi spremne dočekale letnji i prolećni talas u okviru koga se očekuje veći broj migranata.

Kad KANCELARKA OGLADNI: Šta to jede Angela Merkel nasred ulice? (FOTO)

U ovom trenutku u Srbiji se nalazi između 120 i 150 ekonomskih migranata koji ne mogu napustiti Srbiju i njima ostaju dve mogućnosti ili da apliciraju za azil ili da se u skladu sa važećim propisima vrate u zemlje iz kojih su došli – kazao je Rebić.

Kako je ranije najavljeno, od ponedeljka, 22. februara jedina legalna ruta za ulazak migranata sa Bliskog istoka koji putuju u neku od zemalja Evropske unije je grčko-makedonska granica i svi ostali prelazi biće nelegalni, a migranti će biti vraćani nazad.

MIGRANTSKA KRIZA ZABRINJAVA EU: Tražili vanredni samit sa Turskom

Od sutra na granici Makedonije i Grčke sve zemlje koje su u Zagrebu potpisale izjavu vršiće zajedničku profilaciju, što znači da će migranti sa ratom zahvaćenih područja moći da se zapadno-balkanskm rutom isključivo kreću uz potvrdu – kazao je Rebić.loading...