GRČKA GORI U PLAMENU: Vatrogasci pokušavaju da ugase preko 90 POŽARA (VIDEO)

požar
Print screen/You Tube

Grčki vatrogasci već treći dan bore se sa požarima severozapadno od Atine i pokušavaju da zaustave vatru koja je "progutala" hektare borove šume.

 

Portparol vatrogasaca je rekao da trenutno nije ugroženo nijedno naseljeno mesto, a da vatre gore na obali mora na oko 50 kilometara istočno od Atine, kod Amalijade na zapadu Peloponeza i na jonskom ostrvu Zakintos.

 
Vatra je u nedelju buknula u odmaralištu Kalamos, a zatim se proširila na tri druga grada i uništila nekolicinu kuća, zbog čega je u toj oblasti proglašeno vanredno stanje, prenosi Rojters.

Kako se navodi, nepristupačan teren i jak vetar otežavaju gašenje požara.

Vlasti su naredile evakuaciju iz predostrožnosti dva kampa i kuća koje se nalaze u okolini, kao i manastir do čijih kapija je došao požar.

Vatrogasci pokušavaju da ugase i 90 šumskih požara širom Grčke, a najteža situacija je u okolini Atine, na Peloponezu i jonskim ostrvima Zakintos i Kefalonija.

Borba s požarima je teška zbog povećanja njihovog broja od kraja prošle nedelje i jakih vetrova, brzine od 40 do 50 kilometara na sat.

U slučaju požara kod Atine, koji je izbio u nedelju, u pomoć je pozvana i vojska koja je rasporedila 100 vojnika da pomognu 240 vatrogasaca i dobrovoljaca. Dim je jutros zamračio atinsko nebo i oseća se miris paljevine, pa su brojni stanovnici napustili pogođena područja.

Protiv požara su angažovana tri aviona i četiri helikoptera.

Juče je vatra uništila najmanje pet kuća, navele su lokalne vlasti.

Situacija je bila teška i na turističkom ostrvu Zakintos, gde dva požara napreduju ka jugozapadu i severoistoku.

Ministar pravde Stavros Kontonis je prilikom posete ostrvu požare nazvao kriminalnim aktom, što je teza koju vlasti navode za dvadesetak požara ovog vikenda.

Kod Amalijade je jedno selo juče preventivno evakuisano, ali vatrogasci tvrde da više nema opasnosti.

Između nedelje i ponedeljka je širom Grčke izbio 91 požar.

Najveći požar pogodio je Grčku 2007. na Peloponezu i ostrvu Evija. Tada je stradalo 77 ljudi, a 250.000 hektara zemlje je bilo spaljeno.