Žarko je želeo da dođe u svoju postojbinu, ali nije mu se dalo...

 

Familija Peković iz Nikšića prisvojila je mnoge značajne svetske ličnosti. Ova porodica tvrdi da je slavni holivudski glumac Gregori Pek njihov rođak.

 
Slavni holivudski glumac Gregori Pek je porijeklom od Pekovića iz Crne Gore.

Ovo tvrdi Vojo Peković (88) iz Nikšića, krepka starina, koji žali što čuveno filmsko ime nije stao nogom na zemlju svojih predaka koji su se davno odselili za Ameriku i tamo ostali.

Gregori je naš! Znao je to i on, ali nažalost nije mu se ostvarila želja da ovdje dođe. Kada smo organizovali drugi bratstvenički skup čekali smo ga, jer nam je potvrdio dolazak. I kada je sletio na dubravački aerodrom stigla je tužna vijest da mu je majka umrla. Morao je nazad – priča Vojo.

Posle toga se više nije pojavljivao, razboleo se i umro.

 
Dva brata Pekovića, Jagoš i Mirko, živeli su u Americi i bili su “veza” sa Pekom.

Otud i njegovo saznanje o korenima. Gregori je imao ogromnu volju da dođe u Crnu Goru, ali mu se nije dalo.

Iznedrilo je ovo glasovito bratstvo mnoge junake, ali i akademike, naučnike, umetnike i sportiste. Posle Gregorija Peka, svetsku slavu im je donio Nikola Peković, popularni Pekmen, as Minesote u NBA, pa mlađi Bojana i Nikola Peković, sestra i brat, koji su pre nekoliko godina pobedili u serijalu “Ja imam talenat” i mnogi drugi.

Istorija bratstva je duga.

Pekovići su do početka prošlog veka živeli u Riđanima kod Nikšića, Gornjoj Morači, Župi Nikšićkoj, Kučima, Dubrovsku i Krnjoj Jeli u Crnoj Gori, i u Semegnjevu na Zlatiboru i Biljanovcu na padinama Kopaonika. Danas ih je najviše u Beogradu, Podgorici, Nikšiću i Biljanovcu. Na jednom od sabora bratstva (Biljanovcu kod Kraljeva) bio je i mitropolit crnogorsko-primorski.

Znao sam da vas ima dosta, ali ovoliko… Ovakvi sabori treba da se nastave i ubuduće, jer treba očuvati pamćenje, porijeklo, duhovno i krvno srodstvo koje je veoma značajno. Jer, kad se spoje krvno i duhovno srodstvo, to je onda prava stvar – kazao je mitropolit Amfilohije.loading...