GRENEL POČINJE SVOJU MISIJU: Danas u Prištini, sutra u Beogradu…

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel počinje svoju misiju samo šest dana od imenovanja. Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet objavio je na Tviteru da Grenel i Metju Palmer zajedno dolaze na KiM.

wikipedia.org

Pozivajući se na kabinet kosovskog predsednika, mediji su objavili da će Ričard Grenel danas na KiM razgovarati sa Hašimom Tačijem, a dalje prenose da će američki izaslanik sutra razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet je objavio na Tviteru da će Grenel na KiM doći zajedno sa izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun podseća da je Ričardu Grenelu misiju poverio direktno američki predsednik Donald Tramp, što govori o njegovoj težini.

Drecun ukazuje da Grenel misiju počinje u novom političkom ambijentu na Kosovu i Metohiji.

“Hašim Tači je ostao kao predsednik, njegov mandat traje, ali je njegova stranka poražena i ide u opoziciju”, ističe Drecun.

Iako će nove stranke formirati vlast, za sada nema naznaka da će ukinuti takse – uslov koji je Beograd postavio za nastavak dijaloga sa Prištinom.

“Imamo čoveka koji hoće da bude premijer, ali postavlja dodatne prepreke za nastavak razgovora, umesto da ukloni ključnu prepreku, zbog koje je čitav razgovor u zastoju”, podsetio je Drecun.

Očekuje da će Grenel pokušati da unapredi proces i stvori uslove za nastavak dijaloga koji se odvija pod okriljem EU, ali i da će dinamiku diktirati SAD.