GRIP HARA SRBIJOM: Raste broj obolelih u Nišu, epidemija još nije proglašena

U Nišu raste broj obolelih od gripa, a broj hospitalizovanih lica zbog komplikacija izazvanih tom bolešću porastao je u odnosu na ponedeljak sa 25 na 27. 

Beta

Epidemija gripa još nije proglašena, a u niškom Institutu za javno zdravlje rečeno je agenciji Beta da to nije učinjeno jer nije premašen epidemiološki prag obolelih.

– Na području Nišavskog i Topličkog okruga do sada je prijavljeno 126 obolelih od gripa što je mali broj u odnosu na ukupno stanovništvo – izjavila je šef Odseka za respiratorne zarazne bolesti Marina Kostić.

Ona je kazala da se uskoro očekuju novi podaci o broju obolelih i dodala da su prijave koje su proteklih dana stizale, pokazale da broj obolelih na području Nišavskog okruga raste, dok na području Topličkog okruga opada.

Načelnica službe za zdravstvenu zaštitu odraslih u niškom Domu zdravlja Danijela Cvetković izjavila je da ta zdravstvena ustanova ove i prošle nedelje, u odnosu na prethodne sedmice, beleži duplo veći broj obolelih od gripa i virusnih infekcija sličnih toj bolesti.

– Broj pregleda po lekaru povećan je za četvrtinu, sa uobičajenih 36 na 42 do 45, upravo zbog gripa i sličnih virusnih infekcija. Oko 20 odsto pacijenata zatraži pomoć zbog tih bolesti – kazala je Danijela Cvetković.

Po njenim rečima, najveći broj obolelih ima izmedju 30 i 64 godine, dok je starijih od 65 godina manje jer je medju njima i najviše vakcinisanih protiv gripa.

– Ima komplikacija osnovne bolesti, ali retko je to upala pluća. Uglavnom su komplikacije sinuzit i trahitis – izjavila je načelnica službe za zdravstvenu zaštitu odraslih u niškom Domu zdravlja.

Po podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji je od gripa do sada obolelo oko 68.000 ljudi, a šestoro je preminulo.

Epidemija gripa proglašena je jedino na području Pirotskog okruga zbog više od 900 obolelih.