GRMELO SA KALEMEGDANA: Počasnom paljbom otvorena manifestacija DANI BEOGRADA

Počasna paljba
Beta

Počasnom paljbom sa Savske terase na Kalemegdanu, sinoć je otvorena trodnevna manifestacija "Dani Beograda" kojom se obeležava godišnjica prvog pominjanja imena Beograda 878. godine i turske predaje grada Kneževini Srbiji 1878. godine.

 

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, počasna paljba izvršena je sa tri plotuna iz pet artiljerijskih orudja Garde Vojske Srbije, a tokom manifestacije “Beogradski vremeplov”, na Kalemegdanskoj tvrđavi će, do 19. aprila, biti priređeni brojni koncerti, izložbe, istorijski igrokazi i pozorišne predstave.

Sve gradske institucije biće otvorene za javnost, a centralna svečanost posvećena je obeležavanju 150 godina od predaje gradskih ključeva Kneževini Srbiji.

Manifestacija “Dani Beograda” održava se u znak sećanja na 16. april 878. godine kada je, u pismu Pape Jovana Osmog, prvi put pomenuto ime Beograda, i 19. april 1867. godine, kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve Beogradske tvrdjave, čime je Beograd i simbolično vraćen Srbima.loading...