Obišli smo ILEGALNO GROBLJE KUĆNIH LJUBIMACA U BEOGRADU! Zatekli smo prizore koji SLAMAJU SRCA (FOTO)

miljakovačko groblje
Dnevno.rs/ Ivan Tošković

Ljubimce usvajamo, kupujemo, prodajemo, oblačimo, hranimo, šetamo, a na prvom mestu volimo. Kada je reč o našim ljubimcima spremni smo na sve samo da ih vidimo srećne. Toliko im se nekada posvećujemo da na kraju ni sami nismo sigurni ko je čiji gazda i ko je tu koga usvojio. Jedno je sigurno - oni menjaju naše živote, a jednom kada nas napuste ostavljaju večnu prazninu.

 

* Zabranjeno preuzimanje, kopiranje ili bilo kakvo drugo korišćenje teksta ili fotografija bez dozvole autora ili uredništva portala Dnevno.rs. Prenošenje bilo koje fotografije iz teksta smatraće se kršenjem autorskih prava. 

Tu su da sa nama dele i dobro i zlo. Međutim, šta kada se desi ono najgore? Šta kada naš ljubimac ugine? Šta raditi sa telom naših voljenih i najiskrenijih prijatelja?

Srbija nema kulturu sahranjivanja kućnih ljubimaca na za to posebno predviđenim površinama. “Veterina Beograd” jedina je nadležna za uklanjanje tela uginulih životinja na teritoriji Beograda. Nakon skupljanja, tela se odvoze u karantin, a zatim se upućuju na kremaciju.

Mnogi vlasnici ipak, ne mogu ni da zamisle da se od svog vernog ljubimca oproste na ovaj, po njihovom mišljenju “sterilan i nehuman” način. Zato je mnoge nedavno obradovala vest da bi Beograd sledeće godine konačno mogao da dobije groblje kućnih ljubimaca.

Ipak, priča je stara više decenija, a neki nisu mogli toliko da čekaju. Tako nas priča o ovom ozbiljnom komunalnom i kulturološkom problemu vodi na ilegalno groblje kućnih ljubimaca u Miljakovačkoj šumi

 

Foto: Dnevno.rs/ Ivan Tošković 

Svega nekoliko minuta hoda od ulice Stevana Opačića nastalo je malo, ilegalno groblje koje su napravili oni koji svoje preminule ljubimce nisu mogli da prepuste zvaničnoj instituciji.

 

Foto: Dnevno.rs/ Ivan Tošković

Najstariji grob koji smo pronašli star je 20 godina. Neki grobovi imaju granitne spomenike i liče skoro na grobnice, neki su obeleženi ciglama i kamenjem, a neki tek granama i plastičnim flašama.

 

Foto: Dnevno.rs/ Ivan Tošković

Ovo malo groblje čini oko tridesetak grobova koji su formirani bez nekog reda i razlikuju se po odnosu vlasnika prema svojim ljubimcima ali i prema estetici. Svaki grob je priča za sebe, a zajednička im je ljubav i bol sa kojim su napravljeni. 

 

Foto: Dnevno.rs/ Ivan Tošković 

Kuce i mace koje su ovde našle svoj poslednji dom evidentno su bile mnogo voljene. Njihovi vlasnici nisu marili ni da prekrše zakon kako bi ih sahranili onako kako su smatrali da zaslužuju. Ipak, ne mogu svi tako… ove ostale zato i raduje vest da će Beograd uskoro možda konačno dobiti legalno groblje kućnih ljubimaca.

 

Foto: Dnevno.rs/ Ivan Tošković