HAG PREBACUJE RADOVANA KARADŽIĆA: Ide u DRUGI ZATVOR, evo u kojoj državi će od sada služiti kaznu

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, biće prebačen u Veliku Britaniju na odsluženje kazne, potvrdilo je britansko Ministarstvo za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva.

Radovan Karadžić
Printscreen

Odluka je doneta u utorak, a na osnovu Ugovora koji su UN i Vlade Velike Britanije potpisale s Haškim tribunalom 2004. godine.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab izjavio je da je Britanija prihvatila da Karadžić, koji je 2019. pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, služi zatvorsku kaznu u toj zemlji, prenosi Rojters.

“Radovan Karadžić je jedan od retkih ljudi koji je proglašen krivim za genocid. On je odgovoran za masakr muškaraca, žena i dece u genocidu u Srebrenici i pomogao je u opsadi Sarajeva koja je predstavljala napad na civile. Trebalo bi da budemo ponosni na činjenicu da je Britanija, od obezbeđivanja njegovog hapšenja, do odlaska u ćeliju, tokom prethodnih 30 godina učestvovala u potrazi za pravdom”, rekao je Rab.

Haški tribunal je 1995. godine podigao optužnicu protiv Radovana Karadžića koji je uhapšen je i predat Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u julu 2008. Nakon presude držan je u pritvorskom centru u Hagu.

Karadžić je 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za najveći broj tačaka optužnice za počinjene ratne zločine u BiH, uključujući genocid u Srebrenici.