Hamburška policija zatražila je pomoć kolega iz drugih delova Nemačke kako bi obuzdala nasilje koje prati samit G20. Ispaljen je prvi metak, javlja "Špigl".

 

Prema snimcima koji kruže na internetu, Hamburg se pretvorio u ratnu zonu, demonstranti se sukobljavaju sa policijom, pale automobile, gust crni dim se nadvija nad gradom kojim prolaze oklopna vozila.

“Špigl” javlja da je grupa nasilnih demonstranata okružila jednog policajca, koji je morao da puca u vazduh da ih upozori da se ne približavaju više, nakon čega je pobegao u prodavnicu i izbavljen je iz rizične situacije. 

Svedok Rojtersa rekao je da su demonstranti radikalne grupe “Blek blok” pokušali da se probiju do koncernte hale Elbfilharmonije gde bi lideri G20 zemalja večeras trebalo da odslušaju koncert. 

Rojters navodi da je cilj grupe “Blek blok” da svgrne kapitalizam. 

“Špigl onlajn” preneo je vest o oklopnim vozilima Bundesvera na ulicama Hamburga prema Altoni. 

Kako javljaju, u Centru za medije im je rečeno da se oklopna vozila samo premeštaju iz jedne kasarne u drugu. Portparolka je naglasila kako se ne radi o kriznoj situaciji. “Špigl” javlja kada se vozila Bundesvera prevoze jer, iako je policija zadužena za sigurnost samita G20, vojska služi kao dodatna podrška. Sam grad Hamburg, navode, poslao je 40 zahteva za pomoć. 

Policija je potvrdila da je hitno zatražila pojačanja zbog mnogih “nedela” širom Hambruga. Povređeno je više od 160 policajaca. Uhapšeno je 45 osoba.

Demonstranti su napali policijsku stanicu u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila i bacali zapaljiva sredstva u blizini železničke stanice, nakon čega je policija uputila upozorenje građanima da izbegavaju to područje i drže se podalje od demonstranata. 

Iz policije su dodali da su demonstranti njihove službenike, osim zapaljivim sredstvima, napali i metalnim šipkama. Između ostalog, neko je ispalio i signalnu raketu prema policijskom helikopteru, koja je letelicu tek zamalo promašila, čime je izbegnuta nesreća

U sukobima sa policijom u Hamburgu teško je povređeno 11 demonstranata nakon što su pali sa zida, saopštila je vatrogasna služba u tom gradu.  Kako se navodi u saopštenju, neki od demonstranata pali su sa visine od četiri metra, usled čega su zadobili teške povrede, prenosi AP.

Portparolka prve dame SAD Melanije Tramp Stefani Grišam izjavila je da supruga američkog predsednika zbog demonstracija u Hamburgu nije u mogućnosti da napusti hotel u kojem je odsela i neće prisustvovati današnjim događajima u organizaciji supružnika lidera G20, prenosi CNN. 

AP je prethodno javio da su demonstranti koji se protive globalizaciji blokirali hotel u kojem je Melanija Tramp, pa ona ne može da se pridruži suprugama drugih lidera G20 i suprugu nemačke kancelarke Angele Merkel u druženju na marginama samita. 

Nepoznati muškarci napali su navodno čuvare ispred hotela u kojem je odseo predsednik Rusije Vladimir Putim tokom održavanja samita Grupe 20 (G20) u Hamburgu, preneo je nemački list Bild. 

Prema navodima lista, Putin je odseo u hotelu Park Hajat, a u toku navodnog napada se nalazio u drugom delu grada, u kongresnom centru, gde se održava Samit G20.loading...