Haos ispred vojnog autobusa: Rusi se tuku sa policijom zbog prisilne mobilizacije (VIDEO)

Delimična mobilizacija izazvala je velike tenzije u Rusiji, a sada se pojavio snimak tuče mobilisanih građana sa pripadnicima policije.

Foto: screenshot/twitter.com/NEXTA

Od početka uvođenja delimične mobilizacije, nna društvenim mrežama pojavljuju se potresni snimci, suze i opraštanja mobilisanih građana sa porodicom, a sada se pojavio i snimak masovne tuče između regruta i policije u Omsku, kako prenosi BBC. Policija je, naime, pokušavala da prisili regrute da uđu u autobuse.

Navodno su se muškarci pobunili vičući kako ne žele da ginu u ratu tražeći da i policajci idu u Ukrajinu, ako moraju oni. 

U nekim regijama, a radi se uglavnom o ruralnim i siromašnim područjima, daleko od svjetla velegrada poput Moskve ili Sankt Peterburga, već iz sredina kao što su Dagestan, Čečenija, Jakutija, Burjatija, navodno ljude regrutiraju greškom bez obzira na zdravstveno stanje ili da li su uopšte služili vojsku. Neki stanovnici jedne ruske republike ove nedelje su pozvani u vojnu službu iako nisu ispunjavali uslove za mobilizaciju, poput očeva male dece, rekao je lokalni zvaničnik, kako prenosi CNN.

– Svi koji su greškom mobilzovani moraju biti vraćeni. Ovaj posao je već počeo – rekao je Aien Nikolajev, šef Republike Saha.

Nezavisni portal Meduza preneo je izjavu šefa Udruženja za ljudska prava Agora, Pavela Čikova, da se prilikom mobilizacije ne vodi računa o godinama rezervista. Tako je, prema Čikovu, u Moskvi dobio poziv 63-godišnji pukovnik, u Volgogradu 55-godišnji stariji poručnik, a u Samari 60-godišnji narednik.

Službeno bi 300 hiljada rezervista trebalo biti poslano u rat s Ukrajinom. Ruski predsednik Vladimir Putin u subotu je potpisao izmene zakona koji predviđaju do 10 godina zatvora za vojnike koji izbegnu mobilizaciju, dezertiraju, predaju se ili odbiju da se bore. Pljačka je takođe kažnjiva kaznom do 15 godina zatvora.