HAOS NA GRANICI SA MAKEDONIJOM: Migranti bacali kamenje na policiju, ovi uzvratili suzavcem i šok bombama

izbeglice
twitter.com/@OnlineMagazin

Makedonska policija upotrebila je danas na granici sa Grčkom suzavac kako bi naterala migrante da se povuku dalje od pogranične ograde, javlja agencija Rojters.

U sukobu su povređena tri pripadnika makedonskih bezbednosnih snaga, javili su lokalni mediji.

Prema informacija portala mkd.mk, policajci su povređeni kada su migranti bacali kamenje i druge predmete na makedonsku policiju, a posle incidenta zbrinuti su u medicinskom centru u Đevđeliji.

Na područje oko tog graničnog prelaza stigle su dodatne snage makedonske policije, a angažovan je i policijski helikopter.

Makedonska policija potvrdila je da je bacila suzavac i šok bombe da bi sprešila nelegala pokušaj migranata ida uđu u Makedoniju iz Grčke.

Neki mediji navode da se radi o grupi od oko 500 izbeglica i migranata koji su pošli ka ogradi, nakon što su propali pregovori sa makedonskom policijom da se otvore granice.

Migranti su jutros pokušali nasilno da uđu u Makedoniju

Stotine izbeglica iz kampa u Idomeniju, grčkom mestu ma granici sa Makedonijom, rano jutros su protestovali i tražili da se otvori granica, a zatim su u stampedu krenuli graničnom policijskom obezbeđenju i pokušali da provale ogradu koja sprečava ulazak na makedonsku teritoriju.

Grčki mediji javili su da deo izbeglica ima problem sa disanjem, jer se Idomeni guši u suzavcu.

Prema državnoj agenciji ANA – MPA, u šatorima organizacije Lekari bez granica ima mnogo izbeglica koje se žale na probleme sa disanjem zbog suzavca.