HAOS NA SEDNICI CEFTA: Predstavnici Kosova i Albanije napustili sastanak u Prištini

Privremene institucije samouprave u Prištini i delegacija Albanije napustile su redovan sastanak Zajedničkog Cefta komiteta u Prištini.

Priština
Wikipedia/Hogne

Predstavnici Vlade Srbije, uprkos brojnim tenzijama u odnosima sa Prištinom, prisustvovali su redovnom sastanku Zajedničkog Cefta komiteta u Prištini kako bi još jednom poslali poruku mira i tolerancije i pokazali dobru volju da na konstruktivan način pokušaju da pregovaraju i reše pitanje uvedenih taksi od strane Prištine, poštujući mehanizam i procedure Cefta, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Predstavnik Srbije je na početku sastanka još jednom ponovio da očekuje da Priština odmah povuče radikalne, nezakonite i diskriminatorne mere od 6. i 21. novembra, koje direktno krše Cefta sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

U saopštenju se navodi da su sastanak, odmah nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije,  napustili predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini, nakon čega Unmik nastavlja da predsedava sastankom, koji potom napušta i delegacija Albanije, čime se gubi kvorum za nastavak sastanka.

– Napuštanjem sastanka, obe delegacije su direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema – navedeno je u saopštenju.

Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin ranije je rekao da tarife Prištine predstavljaju jasnu povredu Cefta sporazuma i da bi trebalo da budu povučene.

On je tada pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbegnu dalju provokaciju koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije.

– Srbija je ponovo pokazala konstruktivan pristup, da se dijalogom i razgovorom i na miran način reši ovaj problem, ali je naišla na opstrukciju sa druge strane – piše u saopštenju.