HAOS U BUKUREŠTU: Vozili preko cele Evrope da dođu, policija iz dočekala VODENIM TOPOVIMA (FOTO GALERIJA)

Hiljade Rumuna koji žive u inostranstvu okupilo se sinoć na antivladinom protestu u Bukureštu, i pozvalo vladu da da ostavku i raspiše izbore.

Beta

Iseljenici, od kojih su neki vozili preko cele Evrope da bi učestvovali na protestu, nezadovoljni su vladavinom socijal-demokrata. Otkako je ta partija došla na vlast 2016, vlada je predlagala zakone za koje kritičari tvrde da slabe borbu protiv korupcije.

Lider vladajuće partije Liviu Dragnea osuđen je na 3,5 godine zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja, na šta je uložio žalbu. On ne može biti premijer zbog pravosnažne presude iz 2016. zbog nameštanja glasanja.

U rasejanju živi oko tri miliona Rumuna, a mnogi kažu da su otišli zbog korupcije, malih plata i nedostatka mogućnosti.

– Ne želimo da našom zemljom vladaju lopovi koji pune svoje džepove. Ako se ništa ne promeni, kakva će biti budućnost naše dece – kaže Georgeta Angel, koja već 14 godina živi u Valensiji.

Demonstranti su mahali rumunskim, španskim, italijanskim i drugim zastavama, vikali “Pravda, ne korupcija” i vladajuću partiju nazivali “crvenom kugom”.

Došlo je i do sukoba s policijom kada su demonstranti pokušali da probiju kordon ispred zgrade vlade.

Rumunske vlasti saopštile su da je 440 osoba povređeno, među kojima 24 pripadnika policije. Više osoba je privedeno, a policija je tokom večeri u nekoliko navrata koristila i vodeni top.