HAOS U NAJAVI: Beograđani će propatiti ovog leta i to ne samo zbog vrućine

Beograd
pixabay.com

Velike gužve ovog leta očekuju Beograđane, zbog rekonstrukcije prometnih delova grada.

 

Beograd će biti veliko gradilište ovog leta. Mašine kompanije “Ratko Mitrović” uveliko rade na preuređenju Ulice Mije Kovačevića, na potezu od Omladinskog stadiona do Čarlija Čaplina. Kada se završi prva faza radova, što je planirano za 9. jul, bageri i kamioni će se preseliti malo niže, na potez od Čarlija Čaplina do Ulice Svetog Nikole i u tom periodu će obe ove saobraćajnice biti potpuno zatvorene.

Najdelikatnija će biti treća faza, od Bulevara kralja Aleksandra do Kraljice Marije, a tramvajske šine bi trebalo da budu urađene pre početka školske godine. Poslednja faza obuhvatiće potez od Kraljice Marije do Svetog Nikole. Svi radovi na ovom potezu trebalo bi da budu završeni do novembra.

Trenutno, ekipe “Beograd puta” rade i na zameni desne strane kolovoza u Bulevaru oslobođenja, od Trošarine do Jove Ilića. Obnova saobraćajnice trajaće do septembra, a onima koji prolaze ovuda strpljenje je potrebno svakog dana.

Ove nedelje trebalo bi da počne sanacija pešačke i biciklističke staze na Brankovom mostu, koja će trajati narednih šest meseci. Pošto će pojedine trake biti zatvarane tokom radova, stvaranje saobraćajnih “čepova” je izvesno.

Ipak, rekonstrukcija Slavije i Bulevara oslobođenja do Veterinarskog fakulteta najviše će doprineti saobraćajnom kolapsu u prestonici. Rušenje objekata oko trga uveliko je u toku, a 19. juna počinju i radovi na kolovozu. Prvo će se sanirati desna traka ka Autokomandi, a onda i leva. Uređenje Slavije počeće nešto kasnije, kako bi kružni tok, u prve dve faze, bio protočan za saobraćaj. Pošto je rok za završetak radova januar 2018. godine, čelični živci biće potrebni i vozačima, ali i putnicima koji koriste javni gradski prevoz.

32 I 74 NA NOVIM TRASAMA

Zbog radova u Mije Kovačevića, dodatno će se izmeniti trase linija 32 i 74, a ovakav režim rada važiće do 9. jula. Vozila će u oba smera, na delu od kružnog toka Bogoslovija do raskrsnice ulica Svetog Nikole – Ruzveltova saobraćati sledećim saobraćajnicama: Kružni tok Bogoslovija – Severni bulevar – Veljka Dugoševića – Svetog Nikole – Ruzveltova i dalje redovnim trasama. Privremeno će biti uspostavljeno i stajalište u Severnom bulevaru u smeru kretanja ka Vukovom spomeniku.

MAJSTORI I U KRALjA MILANA

Uskoro bi trebalo i da počnu radovi u Ulici Bore Stankovića, tik uz Hram Svetog Save. Proširenje saobraćajnice, pak, ne bi trebalo da ima prevelikog uticaja na saobraćajnu gužvu. Ipak, radovi na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži u Kralja Milana, koji bi takođe trebalo da počnu u skorije vreme, definitivno će stvoriti kolaps u već radovima zakrčenom užem centru grada.