HAOS U NARODNOM POZORIŠTU: Jug Radivojević odbio imenovanje za direktora drame, GLUMCI OBJAVILI PROGLAS

Reditelj Jug Raivojević odbio je imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i ocenio da je smena dosadašnjeg direktora Željka Hubača izazvala oštru polarizaciju u ansamblu tog pozorišta, prenosi Blic u izdanju od petka, 19. oktobra.

Narodno pozorište
Wikipedia

Radivojević je u otvorenom pismu Upravnom odboru Narodnog pozorišta naveo da bi njegovim dolaskom na tu funkciju bilo “nemoguće stvarati i sprovoditi dalje planove”.

– Došlo je do politizacije čitavog slučaja koji dodatno otežava ionako kompleksnu situaciju. Molim da me razrešite imenovanja na mesto direktora Drame Narodnog pozorišta kako bi se kuća vratila redovnim aktivnostima, a ja na mesto reditelja Drame koje mi pripada – naveo je Radivojević u pismu.

Predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta Aleksandar Gatalica izjavio je za list Danas u izdanju od petka da je upravnik pozorišta Dejan Savić smenom Hubača i imenovanjem Radivojevića “iskoristio svoja statutarna ovlašćenja”.

Glumci Narodnog pozorišta (NP) objavili su proglas u kojem traže smenu Savića, zbog kako navode “bahatosti uprave NP na čelu sa upravnikom Dejanom Savićem, čiji je vrhunac smena (dosadašnjeg direktora Drame) Željka Hubača”.

Među potpisnicima proglasa su Nataša Ninković, Nela Mihajlović, Tatjana Mandić Rigonat, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović, Vuk Kostić, Olga Odanović, Nada Šargin i drugi i svi oni kažu da je Hubač na mestu direktora drame ostvario izvanredne rezultate.

U proglasu stoji da su navedeni razlozi za Hubačevu smenu poput izmene vizure dramskog repertoara i nedovoljne uposlenosti ansambla “cinični, čak i opasni, jer su pozorištu doneli 107 nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima u protekle tri godine”.

Jedna od potpisinica Tatjana Mandić Rigonat rekla je novinarima da je važno da direktor drame poznaje savremene tokove dramskog stvaralaštva, da ume da napravi repertoar i ansambl i dodala da je Hubač u tome uspeo.

– Način na koji je smenjen je šamar, ne samo njemu i njegovom kvalitetu već svim umetnicima Narodnog pozorišta, kao i saradnicima koji su doprineli i stvorili te umetničke vrednosti – rekla je Tatjana Mandić Rigonat.

Žalba da Hubač menja repertoarsku vizuru je, ocenjuje, neprofesionalna, neozbiljna i duboko lažna. Navodeći da direktore sektora postavlja upravnik pozorišta, Mandić Rigonat ističe da oni ne smeju biti “marionete”.

Ona je odbacila optužbe upravnika pozorišta da iza njih stoji neka politička organizacija.

– Mi smo umetnici. Imamo pravo da javno istupamo u medijima. Probao je da spinuje, da iza nas stoje politicke snage. I zbog toga, takođe, treba da bude smenjen. Negira nas kao umetnike i ljude na taj nacin – rekla je Tatjana Mandić Rigonat i navela da je Savić sada doveo u krizu Narodno pozorište, jer, kako kaže, drama pokriva dve trećine repertoara.

Ministarstvo kulture ne sme da ćuti, rekla je Tatjana Mandić Rigonat. O Hubaču su govorili i Bane Vidaković, Olga Odanović, Dušanka Stojanović Glid, Nada Šargin…