HAOS U SISKU: Provalili u SRPSKU CRKVU i demolirali šta su stigli!

Hrvatska
Beta

Nepoznate osobe upale su u crkvu Svete Petke u hrvatskom gradu Sisku i napravili veću materijalnu štetu, saopštila je Srpska pravoslavna ckva.

 

“Posle više slučajeva upadanja u posed, vređanja, raznih vrsta verbalnog terora i pretnji upućenih parohu sisačkom svešteniku Veselinu Ristiću i članovima njegove porodice, u noći između 4. i 5. jula nepoznati počinioci su uz upotrebu sile, provalili u crkvu Svete Petke u Sisku i naneli veću materijalnu štetu”, navodi se u saopštenju.

SPC dodaje da su napadači obili prozor, uništili i razbacali crkvene i druge bogoslužbene predmete a da su se, zatim, popeli na terasu parohijskog doma, obili balkonska vrata devastirali spavaće i dnevne sobe, dok su u kancelariji Crkvene opštine razbacali arhivu i uništili kasu.

“To što su počinioci znali da sveštenička porodica neće biti u Sisku te noći, svedoči da se radi o dobro pripremljenoj i ostvarenoj nameri da se, još jednom, uputi otvorena pretnja SPC, njenom sveštenstvu i vernom narodu u Sisku i Hrvatskoj. Ukoliko nadležni policijski organi u Sisku, kojima su redovno prijavljivani svi prethodni slučajevi pretnji, vređanja i verbalnog nasilja, ni ovoga puta ne pronađe počinioce, pitamo se šta je sledeće”, dodaje se.

Crkva Svete Petke u Sisku podignut je 1895. godine. Ustaše su ga zapalile u Drugom svetskom ratu, a u toku rata 90-ih godina hram je provaljen, opljačkan i miniran.