HAOS UOČI IZBORA NA KOSOVU: Ekipa Radio Beograda zadržana šest sati u policijskoj stanici u Južnoj Mitrovici

Posle šest sati provedenih u stanici policije u južnoj Mitrovici, ekipa Prvog programa Radio Beograda puštena je na slobodu, ali im nije saopšteno zašto su privedeni i zadržani.

Beta/AP

Producent Svetlana Stevanović ispričala je za Kosovo Onlajn da je sa kolegama Natašom Aćimović, majstorom tona Aleksandrom Bojovićem i vozačem Markom Pavlovićem, krenula prema Gračanici iz Severne Mitrovice.

„Na samom ulasku u južni deo grada put nam je preprečio crni BMW, iz njega je izašao muškarac u civilu. Obilazeći naše vozilo pokazao nam je ispod jakne značku kosovske policije. Počeo je da viče – izlazi, ko ste, imate li dozvolu za snimanje na Kosovu”, rekla je Svetlana Stevanović i dodala da su pokušali da objasne da nemaju kamere i da im do sada niko nije tražio dozvolu za snimanje.

„Bilo je dramatično kada su kolege pretresali, sa rukama na automobilu i raširenim nogama”, rekla je Svetlana Stevanović.

U međuvremenu je stiglo policijsko patrolno vozilo i svi su odvedeni u policijsku stanicu u južnoj Mitrovici.

Svetlana kaže da je pokušala da napiše poruku redakciji, ali policajac je to primetio i počeo je da viče, naređujući joj da isključi telefon.

U stanici policije su im oduzeli dokumenta i mobilne telefone.

Prema Svetlaninim rečima šest sati je prošlo u iščekivanju „nekoga iz Prištine da ih sasluša”, ali se niko u međuvremenu nije pojavio.

„Posebno ih je iziritirao privezak za ključeve kolege Bojovića na kome je pisalo Moskva”, rekla je Svetlana Stevanović i dodala da pretpostavlja da je problem bio u tome „što policajce nisu uspeli da uvere da nisu došli zbog izbora, koji će se održati u nedelju, već zbog životnih priča sa Kosova”.

Posle šest sati provedenih u policijskoj stanici, jedan policajac im je bez ikakvog objašnjenja rekao da su „sada slobodni”, ali im je napomenuto „da bi trebalo da se vrate u Severnu Mitrovicu“.

Na pitanje da li mogu da dobiju neku potvrdu kao opravdanje za redakciju, rečeno im je „da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputi zahtev kosovskom Ministarstvu inostranih poslova i dobiće informaciju”.

Svetlana je naglasila da je odnos policajaca u stanici prema ekipi Radio Beograda bio korektan.