HAPŠENJE BALKANSKIH DILERA: Skoro 40 TONA droge ZAPLENJENO najvećim narko-bosevima u regionu

Od najveće zaplene droge kokaina u istoriji Urugvaja prošlo je više od 12 godina. Tada je na Atlantiku presretnuta jahta "Maui", a nađeno je 2,2 tone skupocenog belog praha. Kao mozak cele te operacije označen je Darko Šarić, koji je bio vođa najjačeg kriminalnog klana u Srbiji, a koji je pre desetak dana uhapšen u svojoj vili na Dedinju.

droga
MUP/ ilustracija

Najveća zaplena droge u istoriji Crne Gore dogodila se u avgustu prošle godine u luci Bar, odnosno u Mojanovićima u Zeti. Nađeno je više od tonu kokaina.

20 tona kokaina u Filadelfiji, za nabavku osumnjičen Goran Soković

U avgustu 2019. godine zaplenjeno je 20 tona kokaina na brodu “Gajan” u Filadelfiji za čiju nabavku se sumnjiči Goran Soković, koji je tada označen kao Šarićeva desna ruka.

To je jedna od najvećih zaplena droge iza koje stoje naši klanovi. Vlasti SAD su tada obavestile sve velike svetske kontejnerske brodarske kompanije da plovila s posadom koju većinom čine Crnogorci nisu dobrodošla u SAD.

U pomenuti šverc navodno su bili umešani i Igor Dedović i Stevan Stamatović, pripadnici “škaljarskog” klana koji su likvidirani u Atini, piše Blic.

Grupa Gorana Antovića iz Beograda pala sa 2,5 tone droge

Najveće zaplene u koje su umešani pripadnici naših klanova svakako su na Pirinejskom poluostrvu, najviše u Španiji. Recimo, pre četiri godine tamošnja policija razbila je veliku narko-grupu na čijem je čelu bio Goran Antović iz Beograda. Na svaka tri meseca ovaj narko-kartel je “brao” pola tone marihuane. “Pali” su u Barseloni i Valensiji sa 2,5 tone pomenute droge.

Na Pirinejskom poluostrvu milione evra obrću i od posla sa kokainom koji stiže iz Južne Amerike.

Prve grupe Balkanaca stigle su na područje Španije još 2001. godine. Uglavnom su tada bili Albanci, specijalizovani za krađe, a njihov put su sledili Srbi i Crnogorci – trgovci drogom. Bežeći od pravde ili tražeći bolji život, mnogi su krenuli i putem Latinske Amerike – izjavili su španski istražitelji za El Pais.

Oni su postali deo međunarodne mreže koja švercuje drogu i oružje, a infiltrirali su se i počeli da upravljaju jedrilicama i brodovima velikih kompanija. Brzo su došli do Brazila, stvorili tu jake kontakte i maltene napravili svoju koloniju u luci Santos, odakle su brinuli o poslu sa kokainom. Njihovo sledeće uporište je Kolumbija, u kojoj su se povezali sa grupama revolucionara i kontrolisali šverc oružja. Osnovni problem u hvatanju Balkanaca jeste to što svi imaju više identiteta.

2,2 tone “belog praha” iz luke Drač natovareno u kamion

Da je osim luke Bar za velike isporuke aktuelan i Drač potvrđuje i zaplena od 2,2 tone kokaina u maju mesecu 2021. godine. Pretpostavlja se da je droga stigla sa Ekvadora. Akcija je izvedena u saradnji kosovske, albanske i italijanske policije. Kamion sa drogom praćen je iz albanske luke. To je ujedno bio treći put za mesec dana da je u luci Drač zaplenjena veća količina kokaina.

Tona kokaina na hrvatskoj jedrilici

Srbin, Hrvat i Belgijanac otplovili su jedrilicom iz Šibenika i zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskih ostrva južno prema obalama zapadne Afrike, gde su tamošnje organizovane kriminalne grupe koje je angažovao kartel na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

Specijalni tim španske policije je u jutarnjim satima 8. septembra 2020. u međunarodnim vodama presreo hrvatsku jedrilicu i uhapsio posadu. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskog zaliva.

Kokain vredan 5 miliona evra na “Jadranu”

Na školskom brodu “Jadran” pre tri godine zaplenjen je kokain u vrednosti od 5 miliona evra, odnosno, 56 kilograma. Na čelu ove kriminalne organizacije, kako istraga ukazuje, su Nikšićanin Dejan Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić. Grupa kojoj je pripadao Vojin Stupar oformljena je tokom 2018. godine u Crnoj Gori. Istražitelji sumnjaju da su Stupar, Rovčanin i Račić pakovali kokain vredan pet miliona evra.

Inače, Stupar je zet Igora Božovića, koji je desna ruka Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera, vođe “kavačkog klana”.

Račić je jednog od najbližih saradnika Darka Šarića, a Rovčanin je hapšen 2012. godine u akciji “Zelena milja”. Njega terete da je bio deo grupe koja se bavila krijumčarenjem 140 kilograma skanka na međunarodnom nivou.

2 tone kokaina škaljarskog klana zaplenjeno u Peruu

Peruanska policija zaplenila je 2021. više od dve tone kokaina izuzetno visoke čistoće, vrednog 90 miliona dolara, koji je trebalo da iz luke Kalau, skriven u kafi, krene za Belgiju, a kako je preneo portal TV Amerika, sumnja se da iza pošiljke stoji škaljarski klan.

Droga se nalazila u izvoznom kontejneru među puno organske kafe, spakovana u 71 paket pravougaonog i kockastog oblika s nekoliko različitih natpisa – Peru, 07, kruna, templarski krst, smajli. Osim što su otkrili kome pripadaju, logoi su pokazali i čistoću droge.

Njihova uloga nije da identifikuju samo organizaciju već i da pokažu koliko je kvalitetna droga koja stiže iz Vraema.

Pola tone kokaina na brodu “Budva”

Pomorac iz Bara Mladen Radulović (45) uhapšen je 2020. godine na brodu “Budva” u Hamburgu zbog sumnje da je učestvovao u švercu pola tona kokaina koji je krenuo iz Nemačke luke ka Nigeriji.

Droga je na teretni brod ukrcana u brazilskoj luci Santos, zajedno sa rasutim šećerom koji je crnogorski brod prevezao za luku Kazablanka. Šećer je iskrcan u Maroku, a na brodu je ostalo skriveno pola tone droge, koju je u Hamburgu, u tovarnom delu pronašla i zaplenila nemačka policija. Posada broda sastojala se od 23 pomoraca iz Crne Gore, među kojima je i osumnjičeni Radulović.

Istorijska zaplena kokaina u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je u avgustu 2021. došlo do istorijske zaplene kokaina. U magacinu u Mojanovićima u Zeti nađeno je 1,4 tona ove droge.

Kako navode crnogorski mediji, službenici Uprave prihoda i carina u dogovoru sa službenicima Uprave policije na carinskom terminalu “propustili” su kamion sa više od tone kokaina, kako bi videli gde će droga da završi. Nakon što su vozači kamiona PG-353GA, navodno potpuno ispravni odvezli teretnjak sa Carinskog terminala, inspektori i carinici nastavili su akciju, koja je rezultirala rekordnom zaplenom kokaina i hapšenjem Marine i Bude Krstovića, a za ostalim osumnjičenima se tragalo.

Inspektori Sektora za borbu protiv kriminala sa kolegama iz Uprave carina podelili su operativna saznanja dobijena putem međunarodnih izvora – da će u Luku Bar da uđe kontejner banana u kom je sakriven tovar kokaina. Zajedno su napravili strategiju – da namerno “zažmure” i konačno uhapse naručioca.

Pošiljka je “propuštena” prilikom skeniranja u Baru i Podgorici, a carinici u dogovoru sa policijom nisu detaljno pregledali i istovarili robu, iako su su sistemi analize rizika izdvajali pošiljku za detaljnu kontrolu.

Šverceri su upali u zamku i drogu odvezli u magacin u zetskom selu Mojanovići, gde je i oduzeta.

Za tri godine zaplenjeno ukupno 10 tona kokaina namenjenih Titu

Edin Gačanin, poznat po nadimku Tito je izvesni narko bos iz Sarajeva, a kokainom ga je snabdevao Zoran Jakšić jedan od vođa klana “Amerika” koji je uhapšen u Peruu upravo zbog šverca droge. Saslušanjima osumnjičenih došlo se do podatka da Tito kontroliše najmanje trećinu droge koja se šalje u Evropu. Trenutno živi u Dubaiju i glavni je cilj američke DEA koja ga naziva “Pablo Eskobar iz Evrope”.