Uhapšeni su O.S. (57) i E.Z. (60), bivša odgovorna lica “Diners Club International Belgrade” d.o.o., N.S. (44) i I.P. (39), bivša odgovorna lica Sektora opštih i pravnih poslova i Sektora finansija tog privrednog društva, kao i J.I. (64), bivše odgovorno lice Sektora za finansije privrednog društva “Diners Club International Belgrade”, koja je osumnjičena za zloupotrebu položaja odgovornog lica u pomaganju.

– Sumnja se da je O.S. kao odgovorno lice privrednog društva ‘SKB Capital S.A.’ iz Luksemburga, koji je ujedno bio i odgovorno lice privrednog društva ‘Diners Club International Belgrade’, u saizvršilaštvu sa ostalim osumnjičenima organizovao sačinjavanje lažnih finansisijskih izveštaja u cilju prikazivanja pozitivnih finansijskih rezultata ‘Diners Club International Belgrade’ d.o.o. – piše u saopštenju.

Navodi se da je O.S. tokom 2015. i 2016. godine nalagao E.Z., a on I.P. i J.I. da izvrše promene u finansijskim izveštajima kako bi se finansijski rezultat i stanje “Diners Club International Belgrade” prikazali pozitivnim.

– I.P. i J.I. su, kako se sumnja, ovo činile na taj način što su menjale podatake u tabeli glavne knjige za 2015. i 2016. godinu koje im je, po nalogu E.Z., dostavljao jedan od službenika Sektora za IT, a one su mu nakon izmena vraćale radi implementacije u knjigovodstveni računarski program – stoji u saopštenju.

Osumnjičeni su u postupku pregovora sa ovlašćenim predstavnicima “Erste Card Club” d.o.o. Zagreb dostavili tako lažno sačinjene finansijske izveštaje preduzeću iz Zagreba koje je na osnovu njih izvršilo pogrešnu procenu vrednosti kapitala i donelo odluku o kupovini udela “Diners Club International Belgrade”.

– Među tim izveštajima bio je i konačni finansijski izveštaj od 28. februara prošle godine u kojem je stanje obaveza prema dobavljačima prikazano umanjenim za 7.140.798 evra, stanje potraživanja prema kupcima prikazano uvećanim za 12.535.040 evra, a stanje obaveza prema članovima po osnovu položenih a neproknjiženih depozita prikazano umanjenim za oko 685.368 evra – naveo je MUP.

Dodaje se da je na taj način zagrebačko preduzeće oštećeno za 20.361.197 evra, dok je O.S., kako se sumnja, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 4.545.104 evra.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužiocu.loading...