HAPŠENJE ZBOG MILIONSKE PREVARE: Lažnim finansijskim izveštajima oštetili firmu iz Zagreba

Policija je u Beogradu uhapsila petoro bivših funkcionera privrednog društva "Diners Club International Belgrade" d.o.o. zbog sumnje da su zloupotrebom položaja odgovornog lica oštetili zagrebačko preduzeće "Erste Card Club" d.o.o. za više od 20 miliona evra, saopštio je danas MUP.  

hapšenje
Pixabay.com

Uhapšeni su O.S. (57) i E.Z. (60), bivša odgovorna lica “Diners Club International Belgrade” d.o.o., N.S. (44) i I.P. (39), bivša odgovorna lica Sektora opštih i pravnih poslova i Sektora finansija tog privrednog društva, kao i J.I. (64), bivše odgovorno lice Sektora za finansije privrednog društva “Diners Club International Belgrade”, koja je osumnjičena za zloupotrebu položaja odgovornog lica u pomaganju.

– Sumnja se da je O.S. kao odgovorno lice privrednog društva ‘SKB Capital S.A.’ iz Luksemburga, koji je ujedno bio i odgovorno lice privrednog društva ‘Diners Club International Belgrade’, u saizvršilaštvu sa ostalim osumnjičenima organizovao sačinjavanje lažnih finansisijskih izveštaja u cilju prikazivanja pozitivnih finansijskih rezultata ‘Diners Club International Belgrade’ d.o.o. – piše u saopštenju.

Navodi se da je O.S. tokom 2015. i 2016. godine nalagao E.Z., a on I.P. i J.I. da izvrše promene u finansijskim izveštajima kako bi se finansijski rezultat i stanje “Diners Club International Belgrade” prikazali pozitivnim.

– I.P. i J.I. su, kako se sumnja, ovo činile na taj način što su menjale podatake u tabeli glavne knjige za 2015. i 2016. godinu koje im je, po nalogu E.Z., dostavljao jedan od službenika Sektora za IT, a one su mu nakon izmena vraćale radi implementacije u knjigovodstveni računarski program – stoji u saopštenju.

Osumnjičeni su u postupku pregovora sa ovlašćenim predstavnicima “Erste Card Club” d.o.o. Zagreb dostavili tako lažno sačinjene finansijske izveštaje preduzeću iz Zagreba koje je na osnovu njih izvršilo pogrešnu procenu vrednosti kapitala i donelo odluku o kupovini udela “Diners Club International Belgrade”.

– Među tim izveštajima bio je i konačni finansijski izveštaj od 28. februara prošle godine u kojem je stanje obaveza prema dobavljačima prikazano umanjenim za 7.140.798 evra, stanje potraživanja prema kupcima prikazano uvećanim za 12.535.040 evra, a stanje obaveza prema članovima po osnovu položenih a neproknjiženih depozita prikazano umanjenim za oko 685.368 evra – naveo je MUP.

Dodaje se da je na taj način zagrebačko preduzeće oštećeno za 20.361.197 evra, dok je O.S., kako se sumnja, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 4.545.104 evra.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužiocu.