“HAPSITE MENE, A NE SVEŠTENIKE”: Vlast u Crnoj Gori podnosi krivične prijave protiv organizatora litija

Crnogorska policija podneće krivične prijave protiv odgovornih osoba za javna okupljanja koja su održana 14. juna suprotno propisanim merama Nacionalnog koordinacionog tela, za krivična dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarane bolesti, saopšteno je iz Uprave policije.

Pixabay

Mitropolit Amfilohije rekao je da će ubuduće svaku litiju nadležnima prijaviti on, kako bi policija hapsila njega a ne sveštenike SPC.

Policija u Podgorici lišila je slobode M. Š. zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično delo, na način što je organizovao javno okupljanje u pokretu kojem je prisustvovalo po procenama policije, oko 8.500 građana što je suprotno meri NKT-a o dozvoljenom broju građana na javnim okupljanjima, saopštila je Uprava policije.

Sveštenicima Mitropolije crnogorsko-primorske SPC Mirčetu Šljivančaninu i Željku Ćaliću nakon današnjeg saslušanja određen je pritvor od po 72 sata.

– Tužilac je za M. Š. doneo rešenje o zadržavanju do privođenja sudiji za istagu. Zbog sumnje da je počinio isto delo lišen je slobode i Ž. Ć. koji je organizator javnog okupljanja u Danilovgradu kojem je prisustvovalo oko 350 građana. Nakon saslušanja nadležni tužilac je za ovo lice doneo rešenje o zadržavanju do privođenja nadležnom sudiji za istragu – navodi se u saopštenju.

Budvanska policija će podnetii kivičnu prijavu protiv B. R. lica odgovornog za javno okupljanje u Budvi zbog kršenja mere NKT-a.

Barska policija je, kako se navodi, podnela krivične prijave protiv M. P i S. Z. zbog organizovanja javnih okupljanja u Baru i Sutomoru mimo propisanih mera Nacionalnog koordinacionog tela, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarane bolesti.

Dodaje se da će policija u Pljevljima zbog javnog okupljanja u pokretu u ovom gradu podneti krivičnu prijavu protiv S. J. i B. S. za krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

– Službenici Centra bezbjednosti Berane prikupili su obaveštenja od organizatora na okolnosti javnog okupljanja u Beranama i spisi predmeta su dostavljeni nadležnom tužilšatvu. Od organizatora javnog okupljanja u Bijelom Polju D. P. policija je prikupila obaveštenja koja su dostavljena nadležnom tužiocu koji se izjasnio da u radnjama ovog lica nema elemenata krivičnog dela – navodi se u saopštenju.

Osim toga, policija je u Nikšiću zbog javnog okupljanja na ove oklonosti prikupila obaveštenja od M. A. i M. T. Predmet će biti dostavljen tužilašatvu na ocenu i mišljenje.

Mitropolit Amfilohije: Od sada ću svaku litiju ja prijavljivati

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da će ubuduće svaku litiju nadležnima prijaviti on, kako bi policija hapsila njega a ne sveštenike SPC, prenosi Pobjeda.

– Ako treba nekoga da procesuiraju, to je mitropolit… jer sve što se događa ovde u Mitropoliji, zavisi od njega, a ne od sveštenika i vernika – rekao je Amfilohije i dodao da mu je “neprijatno da njegovi sveštenici budu suđeni i osuđeni, a on je glavni akter”.

Vladika je dodao da je hapšenje i saslušavanje sveštenika zločinački odnos policije prema narodu i Crnoj Gori.

– Vreme će to da pokaže, ukoliko nastave svoju politiku – ne da brane Crnu Goru i Crnogorstvo, već svoju vlast i ono što su stekli – rekao je Amfilohije.loading...