HARADINAJ UVREDIO FEDERIKU MOGERINI, ona napustila sastanak, a evo ŠTA JOJ JE TAČNO REKAO

Federika Mogerini
Beta/AP Photo/Virginia Mayo

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini napustila je sastanak Saveta za pridruživanje i stabilizaciju uvređena zbog zahteva premijera Kosova Ramuša Haradinaja. On je zahtevao da se poveća učešće SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

 

Kako  nezvanično saznaju domaće agencije iz briselskih izvora, poruka EU kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju jeste da Kosovo mora ozbiljno da radi na svojoj evropskoj perspektivi i da iskoristi priliku koju ceo region ima u pogledu evropske perspektive.

Ranije danas iznenada je otkazana konferencija za medije šefice diplomatije EU Federike Mogerini i premijera Kosova Ramuša Haradinaja, koja je bila planirana po završetku sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Kosova.

Na sajtu Evropskog saveta je navedeno da je održan drugi sastanak Saveta za pridruživanje i stabilizaciju EU i Kosova. Tom prilikom je, kako se navodi, istaknuta važnost kontinuiranog angažovanja u dijalogu Prištine i Beograda uz posredovanje EU kao i značaj primene svih postignutih dogovora bez odlaganja.

U saopštenju se, međutim, ne pominje da je EU otkazala prethodno najavljenu konferenciju kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i visoke predstavnice EU Federika Mogerini, kao ni da je šefica evropske diplomatije, kako su preneli izvori Tanjuga u Briselu, napustila sastanak, uvređena zbog insistiranja Haradinaja da se poveća učešće SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine. Zvanično objašnjenje evropske strane bilo je da je razlog otkazivanja ”pitanje agende”.

Kosovski dopisnici iz Brisela javljaju o ”lošoj amosferi” koja je vladala tokom sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova koja je održana jutros u zgradi Evropskog saveta.

Izvori sa sastanka navode da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj insistirao na većem učešću SAD u procesu dijaloga između Beograda i Prištine kome posreduje EU. Navodi se i da je šefica EU diplmatije to shvatila lično i napustila sastanak Saveta pre njegovog završetka.

Inače, ovo je prva zvanična poseta Haradinaja Briselu od preuzianja premijerske funkcije. On je pored učešća na sednici Saveta za SSP EU i Kosova, bilateralno razgovarao sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini i komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom.