“Podela Kosova, može da se desi samo preko mene mrtvog. Niko ne može da ugrozi ni jedan milimetar teritorije Republike Kosovo. Niko ne može ugroziti Trepču, Mitrovicu i Gazivode, kao ni bilo koji drugi deo teritorije Republike Kosovo”, rekao je Tači juče na Samitu albanske i kosovske dijaspore u Tirani.

On je dodao da je za korekciju granice i za ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom.

“Nema čoveka na svetu koji mi negira angažovanje u ostvarivanju težnje ka legitimnim pravima Preševa, Medvedje i Bujanovca o pripajanju sa teritorijom Kosova, a bez ugrožavanja teritorije Kosova”, kazao je Tači.

On je rekao da Kosovo zajedno sa svojim prijateljima treba da ide prema rešenju koje garantuje priznanje i od strane pet država Evropske unije, Grčke, Rumunije, Slovačke, Kipra i Španije.

“Dakle, još jednom ističem da nećemo ni pod kojom okolnošću, ni po kojoj ceni dozvoliti da igre dnevne izborne politike ugroze posebni i doživotni odnos sa akterima slobode i nezavisnosti Kosova, Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je Tači.

Po njemu, Kosovo nema samo prijatelje i partnere poput SAD, NATO-a i Evropske unije, već ima i protivnike nezavisnosti koji usporavaju napredovanje konsolidacije, a posebno spoljne konsolidacije kosovske države.

Rekao je da je težnja kosovskih institucija da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa izmedju država Kosova i Srbije.

“Taj sporazum će garantovati recipročno priznavanje Kosova i Srbije, kao i učlanjenje Kosova u Organizaciju Ujedinjenih nacija”, rekao je kosovski predsednik.

On se oštro usprotivio održavanju međunarodne konferencije o Kosovu na kojoj bi učestvovala Rusija.

Dodao je da će se Kosovo angažovati samo u procesu kojim rukovodi Evropska unija i u kojem je podrška Sjedinjenih Američkih Država potpuna.loading...