HILJADE KUĆA OSTALO BEZ STRUJE: Nevreme izazvalo KOLAPS u ovim delovima Srbije

Zbog kvarova na dalekovodima i niskonaponskoj mreži prouzrokovanih snegom i ledenom kišom, desetine planinskih sela na jugu Srbije, duže od sedam dana su bez struje. Svi raspoloživi radnici su na terenu, čiste puteve i nastoje da što pre poprave iskidanu elektromrežu, a pomaže i vojska.

Pixabay.com

U Prokuplju pada sneg, trenutna temperatura je minus šest i prema prognozi meteorologa ona neće preći u plus ni narednih sati, tako da je pred nama ledeni dan, koji će dodatno otežati napore svih onih, koji danima učestvuju u raščišćavanju posledica nevremena, koje je prozrokovalo na momente i kataklizmične slike.

Tada je na jugu Srbije ostalo na hiljade domaćinstava bez elektične energije, a zbog zakrčenih puteva, meštani ne mogu do lekara, prodavnica…

– U selu nema struje, od samog početka, kad se ovo desilo, ja mislim da je sedmi dan, kako nema struje uopšte. Znači, ljudi su stari, zna se kako to ide, zamrzivači se tope, ali šta da kažem, bitno da su živi i zdravi – kaže Zoran Petrović, iz Bogujevca.

Ističe da bi ranije, van sezone, trebalo proširiti i osvetliti put i očistila trasa kako bi ekipe elektrodistribucije mogle da rade.

– Za nas stare, pogotovo, mnogo znači. Mi smo ostali na ledini, ne može da se prođe, ne može ništa, struju nemamo, nemamo ništa, put nemamo, sve je to zakrčeno – kaže Siniša Ilić, iz Mrljaka.

Miladin Radojičić, većnik Grada Prokuplja kaže da je od početka nevremena, kompletan kraj bio odsečen, bez električne energije.

– Svaki dan smo na terenu, sa nama su uvek na terenu pripadnici 310. og inženjerijskog puka, na različitim putnim pravcima, gde se vrši raščišćavanje terena, prohodnost puteva, radi pristupa električnoj mreži i osposobljavanja – kaže Radojičić.

Svakog dana, kaže, uključuju po dva, tri nova sela, trenutno je 14, 15 njih još uvek bez električne energije i u naredna dva, tri dana očekuje se normalizacija kompletnog područja.

– Trideset jedna porodica je dobila pomoć u higijenskim i namirnicama, dobili su brašno. Odlukom uprave grada, porodice sa malom decom su dobile agregate, rasporedili smo ih tako da svako selo u principu ima po jedan agregat, da bi mogli da napajaju telefone, da nam javljaju o prohodnosti, o eventualnim problemima, gde treba da reagujemo – kaže Radojičić.

Teško i u udaljenim kuršumlijskim selima.

Više od hiljadu domaćinstava i dalje je bez struje i u kuršumlijskim planinskim selima, gde je zbog njihove udaljenosti od opštinskog centra i najteža situacija.

Kada će struja stići do njih niko sa sigurnošću ne može da tvrdi, ali je sasvim izvesno da će osposobljavanje elektromreže potrajati, baš kao i u Jablaničkom okrugu, gde je četrdesetak sela u opštinama Lebane, Medveđa i Crna Trava, danima bez struje, kao i mnoga sela u Nišavskom okrugu, uglavnom u opštini Svrljig.

Meštanima je ovih dana potrebna svaka vrsta pomoći, a svakako su najpotrebniji agregati, kako bi se premostio period do dolaska struje.

Brojna domaćinstva na jugu Srbije su prethodne nedelje poplavljena i njima je preko potrebna svaka vrsta pomoći.