HILJADE LJUDI NA PROTESTU U BEOGRADU: “Eko-ustanak” ujedinio Srbiju, OVI TRANSPARENTI izazvali burne reakcije (FOTO)

U Beogradu je, ispred Skupštine Srbije, počeo protest pod sloganom “Ekološki ustanak”. U organizaciji skupa učestvuju brojni ekološki, građanski pokreti koji traže zaštitu prava na zdrav vazduh, vodu i zemlju. Organizatori upućuju apel da se poštuju epidemiološke mere.

Printscreen Twitter

Više stotina okupljenih građana sa sobom nosi različite transparente. Neki od transparenata koji se nalaze na protestu glase: “Domovina se brani rekom”, “Vlast vrši ekocid”, “Mladi odlaze jer ne mogu da dišu”, “Nosim crno za sve žrtve zagađenja”, “Secite korupciju i kriminal, a ne šume”, “Tigar ne ubija svoju decu”, “Botujem za vodu”,  itd.

Na protestu se nalaze i deca. Većina okupljenih nosi maske. Atmosfera je kao na karnevalu. Čuje se glasna muzika, pištaljke i bubnjevi.

Pojedini građani koji se nalaze na protestu za Nova.rs navode da transparentima i svojim prisustvom žele da stave do znanja vlastima da neće dozvoliti “ekocid” i uništavanje naše države bez borbe.

Organizatori protesta iz pokreta Odbranimo reke Stare planine, Aleksandar Jovanović Ćuta i Aleksandar Panić na početku su razvili srpsku zastavu. Okupljenima su se obratili i Cane iz Patrijbrejkersa, ali i pesnik Ljubivoje Ršumović.

Aktivisti traže brisanje svih malih hidroelektrana na celoj teritoriji Srbije. Novim Prostornim planom i novim Zakonom o energenici, koji je pred usvajanjem i najavljuje ga resorna ministraka Zorana Mihajlović, predviđeno je brisanje malih hidroelektrana iz zaštićenih područja. Demonstranti poručuju: Nema zaštićenih i nezaštićenih područja, nema zaštićenih i nezaštićenih reka.

Na protestu su istaknuti i ekološki problemi glavnog grada. Zahtev je i stavljanje van snage svih planskih akata kada je u pitanju gradnja na vodoizvorištu Makiš, jer ćemo, upozoravaju aktivisti, ostati bez vode. Isto važi i za gradnju na Košutnjaku, jer ćemo ostati bez pluća.

Kao zahtev izdvaja se savremene tehnologije za prečišćavanje vazduha. To bi trebalo da obezbede svi najveći zagađivači. Sa protesta se traži i skidanje oznake tajnosti sa svih sporazuma i ugovora, kada je u pitanju projekat „Jadar“ Rio Tinto.

Organizacija protesta sledi nakon više apela i poziva upućenih Vladi da se razgovara i rešavaju brojni ekološki prpblemi. Ćuta tvrdi da na te apele niko nije reagovao i da je zbog toga “Ekološki ustanak” jedini odgovor.

Podršku “Ekološkom ustanku” najavili su i frilenseri iz Udruženja radnika na internetu, koji već danima “kampuju” ispred Skupštine, tražeći pravedno, a ne retraktive oporezivanje.

Pokret Odbranimo reke Stare planine osnovan je kako bi sačuvao reke od mini hidroelektrana koje utiču na živi svet i menjaju vodotokove. Proteklog leta u selu Rakita stotine aktivista branilo je tamošnju reku i onesposobilo cevi koje je postavio investitor. Aktivizam tog loklanog pokreta proširio se na celu zemlju i na sve veće probleme životne sredine u Srbiji, pa su zarad očuvanja vode, vazdzha i zemlje više puta organizovali proteste i okupljanja u prestonici.

PRIVEDEN NAKON “UTISKA NEDELJE”?! Gost Olje Bećković završio u policiji (FOTO)