HILJADE VERNIKA ISPRAĆA AMFILOHIJA: Cetinjski manastir ne može da primi sve koji su došli (VIDEO)

Posle celovečernjeg bdenja monaštva i naroda u Cetinjskom manastiru, gde je izložen kovčeg sa upokojenim mitropolitom Amfilohijem, od ranog jutra manastir je sve puniji.

Printscreen Youtube/Ostrog TV Studio

Podsetimo, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije umro je juče u kliničkom centru u Podgorici, a biće sahranjen u nedelju nakon liturgije u Hramu Hrista spasitelja u Podgorici. U kripti Sabornog hrama u Podgorici počivaće ovozemaljski ostaci mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Kripta se nalazi u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Izgrađena je za života blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. U njoj će sutra, nakon liturgije i opela, biti sahranjen Amfilohije.

Litrugija mitropolitu Amfilohiju je završena u Cetinjskom manastiru, a zvona žalosti odjekuju Cetinjem. Nastavlja se mimohod na koji čekaju mnogi koji su odavno ispunili manastirsku portu i prostor ispred svetinje.

U Cetinjskom manastiru bile su okupljene vladike, a na mitropolitovoj fotelji nalazi se njegova fotografija. Mitropolit je u klimatizovanom kovčegu i izgleda, kažu, kao da je zaspao. Do početka liturgije, bio je zaštićen prozirnom zaštitom i klimatizovan.

Liturgiji prisustvuje i mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić koji je juče pozvao na proglašenje dana žalosti.

Posmrtni ostaci mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija preneti su juče u Cetinjski manastir, ispred kojeg su se okupili vernici i sveštenstvo.

Vladika Atanasije probdeo je noć kraj odra upokojenog mitropolita Amfilohija.

“Mitropolit kao prorok Mojsije”

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom i narodom služio je sinoć u Cetinjskom manastiru pomen kraj odra mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Kraj odra je govorio rektor Cetinjske bogoslovije otac Gojko Perović, koji je naveo da je “mitropolit kao prorok Mojsije dočekao da izvede svoj narod iz ropstva”.

On je kazao da je vladika prethodnih godina govorio da je u svemu uspeo, ali ne i da izmiri Crnogorce, preneo je sajt Mitropolije.

“Ko zna kad ćemo to dočekati, ali ako ćemo ići putem Mitropolita Amfilohija, to je onda put ljubavi i mira”, rekao je otac Gojko.

Ovako je juče bilo na Cetinju: