NOVINAR O NASTUPIMA MUZIČARA IZ SRBIJE: “Nećemo u Brodu četnika Bajagu, dajte nam Tompsona i U2”

Mislite li da je Karlovac za (na sreću zabranjeni) Bajagin koncert izabran slučajno? Pa ne budite naivni: nije li četnički vojvoda, Vojislav Šešelj upravo Karlovac pominjao kao mesto koje uz Viroviticu i Karlobag označava zapadne srpske granice. Granice Velike Srbije, piše u kolumni Drago Hedl

Bajaga
Promo

– Veče ne miriši na rakove i školjke/mesec je bleda fleka boje cimeta/uzimaš cipele za šetanje kroz snove/ulica voli ritam tvojih koraka. Vetar se provlači kroz nepoznate reči/asfalt se miluje s tvojim štiklama/suviše mekan da bi mogao da spreči/ovo je veče puno tvojih tragova.

Verovatno ste od prve shvatili velikosrpsku provokaciju ortodoksnog četnika Momčila Bajagića, Bajage. Jer, kao što ste se i sami uverili iz citiranih stihova, između vojvode, popa Momčila (Đujića) i Momčila (Bajage) nema baš nikakve razlike. Uostalom svaki je Momčilo isti, a neki su i gori – piše u svojoj kolumni Drago Hedl, a prenosi portal sbplus.hr.  Hedl u kolumni dalje piše:

– Da nije tako zar bi se uvek budne zdrave snage, kako one u Slavonskom Brodu, tako i one u Karlovcu, pobunile protiv nastupa Momčila Bajagića Bajage u njihovim sredinama. 

U Karlovcu (na Danima piva) su u tome uspeli. Mislite li da je Karlovac za (na sreću zabranjeni) Bajagin koncert izabran slučajno? Pa ne budite naivni: nije li četnički vojvoda, Vojislav Šešelj upravo Karlovac pominjao kao mesto koje uz Viroviticu i Karlobag označava zapadne srpske granice. Granice Velike Srbije. 

A kad malo bolje razmislite i Slavonski Brod je tu blizu, nije daleko od Virovitice, samo nekih stotinak kilometara vazdušne linije. I kad smo već kod Virovitice, nadam se da niste zaboravili da je pik na taj grad, Viroviticu, takođe granično mesto na ivici Šešeljeve Velike Srbije, bacio onaj drugi četnik, što se takođe povremeno muva po Hrvatskoj. I jednu pesmu nazvao Virovitica. 

Reč je o Đorđu Balaševiću, koji je, hajde, bar malo iskreniji od prepredenog (srpski: prevejanog) Momčila Bajagića, pa je pustio bradu. 

Da bi i izgledom bio pravi četnik. 

Čudi me kako je to promaklo zdravim snagama u Hrvatskoj, ta bestidna Balaševićeva pesma u Virovitici, u kojoj su i ovi stihovi: ”U Virovitici/ ne postoje pritisci/i žive mirno svi/ kao hipici u Virovitici”. Je li vam jasno što je četnik Balašević time htio reći i zašto je prva reč u citiranom stihu baš ”U”. 

A onda odmah iza toga ”ne postoje”? Pa naravno da ”U” neće postojati kada će ih četnici proterati iz Virovitice. 

A najstrašniji stih je onaj: ”i žive mirno svi/ kao hipici u Virovitici”. 

Pa nećemo valjda biti naivni i ne prepoznati što je pod hipicima mislio četnik Balašević. Znadete li kako hipici izgledaju? 
Duga kosa, zapuštene brade. I na što vas to prvo asocira. Naravno: na četnike. 

Ali, raskrinkajmo Balaševića do kraja, njegov stih zapravo glasi: 

”I žive mirno svi/ kao četnici u Virovitici”. 

Naravno, kada više ne bude postojalo ”U” i kada se uspostave granice Velike Srbije – piše Hedl.

SBplus objavio je poruku jedne Brođanke koja je pred najavljeni nastup Bajage ozbiljno upozorila:

– Da mladi znaju ko je čovek koji dolazi da peva u grad u kom je srpska armija smrskala 28-ero dece!!!”. 

I sve je potkrepljeno dokazom: Bajaga je, čuli smo to već toliko puta, 1993. u Kninu održao koncert u čast poginulim srpskim vojnicima nakon vojno-redarstvene operacija Maslenica – oslobodilačke akcije hrvatske vojske – i pevao: 

”Kreće armija najjača na svetu, kreće armija u osvetu i jednom zauvek armija srpska i jednom zauvek sve će da vas smrska”. Mali je problem što je Bajaga, bar stotinu puta rekao da nikada nije pevao u Kninu, ali gde ćete četniku verovati? Malo je veći problem što ne postoji ni ma baš niti jedan snimak njegovog koncerta u Kninu, ni jedan zvučni zapis, ni jedna jedina fotografija. 

A, najveći je problem što je predsednik zadarskog ogranka udruženja “Zavjet”, Boris Mužanović, u čije domoljublje valjda ne sumnjamo, pojasnio da su četničke pesme u Kninu pevali Minđušari, a ne Bajaga. Dokaza čini se, nema. 

Ali šta će nama dokazi, pa valjda svi znamo ko su Bajaga i onaj bradati Balašević. Pitate se verovatno otkud mi je palo na pamet na hrvatski da prevedem onu odvratnu Bajaginu pesmu citiranu na početku ovog teksta? 

S olakšanjem kažem: nisam to učinio ja. Pitajte momke iz Slavonskog Broda, onaj rok sastav “Divlji dječak” koji ne samo što peva tu Bajaginu pesmu, već su i svoj spot s tom odurnom pesmom snimili na Brodskoj tvrđavi. 

Ali šta ćemo, oni su mladi, nisu znali, možemo im oprostiti. A to ne važi za one koji jako dobro znaju ko je Momčilo Bajagić i koji sada žele u Slavonski Brod da dovedu Bajagu. Za njih nema oprosta. 

I ne bi li nam svima bio draži Marko Perković Tompson, pod uslovom da mu kao perdgrupa nastupi U2. 

U2?. Pa znate li kao ih zdrave snage zovu? Kratko i jasno: dva naša – piše Hedl.