HITAN ZAHTEV KRIZNOG ŠTABA: Ovo će biti najnovija uvedena mera protiv KORONE

Medicinski deo Kriznog štaba tražio da se uvede nova mera.

Printscreen RTS

Imunolog Srđa Janković kaže da je medicinski deo Kriznog štaba tražio obustavu letova iz Britanije i ka njoj, a kada će to biti sprovedeno zavisi od drugih pitanja.

Govoreći o obustavljanju letova iz Velike Britanije, on je rekao da zahtev medicinskog dela štaba jeste da se oni obustave, a da to zavisi od drugih pitanja, kao i da je premijerka rekla da treba razmotriti i naše međunarodne ugovorne obaveze i da će onda državni organi reagovati.

Medicinski deo štaba je to već tražio – dodao je. On je podsetio i da su “najbitnije mere na snazi mesecima i nedovoljno se pominju“.

Otkriće novog soja korona virusa u Velikoj Britaniji i njegovo brzo širenje, uplašilo je brojne zemlje Evrope, koje su već u nedelju preduzele određene mere i donele odluke o privremenoj suspenziji aviosaobraćaja sa Ostrvom.

Britanski ministar zdravlja Met Henkok rekao je u nedelju da je novi soj koronavirusa “van kontrole”, pravdajući zatvaranje Londona i dela Engleske koje bi moglo da potraje dok se ne vakciniše stanovništvo.

Konzervativna vlada Borisa Džonsona u subotu uveče je proglasila karantin za London, kao i za jugoistok i deo istoka Engleske, primoravši više od 16 miliona stanovnika da budu kod kuće i odustanu od druženja za Božić.

Zatvorene su sve radnje koje ne prodaju hranu i osnovne životne namirnice i zabranjeno je putovanje van tih zona za koje je proglašen najviši stepen uzbune, bilo u druge delove Britanije, bilo u inostranstvo.