HITNA POMOĆ “NIJE MOGLA” DA DOĐE: Dvogodišnja devojčica preminula na Vlasinskom jezeru

Dvogodišnja devojčica preminula je jutros u Zdravstvenom centru u Surdulici nakon što joj je sinoć pozlilo na Vlasinskom jezeru, ali su roditelji morali sami da je transportuju do najbliže zdravstvene ustanove jer su lekari hitne pomoći odbili da dođu na lice mesta.

printscreen/youtube.com/Fotograf Prirode

Kako je rečeno portalu “Jugmedija” u ZC Surdulica, i pored napora lekara, devojčica je izgubila borbu sa životom, a uzrok smrti će utvrditi obdukcija.

Nakon što je devojčici pozlilo, roditelji su pozvali Hitnu pomoć u Crnoj Travi gde im je rečeno da ne mogu da izađu na teren, dok im je u Surdulici u ovoj službi preporučeno da sami transportuju devojčicu do najbliže ambulante jer “trenutno nemaju vozilo koje bi mogli da pošalju”.

O ovom tragičnom događaju svedoči i Crnotravac Sveta Đikić koji je pokušao da sled događaja opiše na svom Fejsbuk profilu.

– Radnici restorana su sve uradil, i odvezli su dete kombijem za Surdulicu i policija je sve učinila, pružila je pratnju do Surdulice, ali nažalost bilo je kasno da se spase dete – napisao je Đikić.

U Zdravstvenom centru u Surdulici potvrđeno je da je dvogodišnja devojčica preminula uz obećanje da će direktor ove zdravstvenen ustanove kontaktirati, dok direktorka Doma zdravlja u Vlasotincu doktorka Milena Stanković-Mitrović kaže da lekar Hitne pomoći iz Crne Trave nije mogao da izađe na teren jer je morao da ispoštuje zvaničnu proceduru.

– Tačno je da Služba hitne pomoći nema sanitetsko vozilo u koje mogu da stave kiseonik, ali imaju vozilo sa nosilom kojim mogu da transportuju pacijenta. Međutim, doktor, koji je noćas bio u smeni, radio je sam. On kao jedini lekar ne sme da napusti Dom zdravlja. Postoje tu zakonske normative koje zaista moraju da se ispoštuju. Jeste da je Crna Trava teritorijalno blizu Vlasinskom jezeru i naravno da kada je ovako nešto u pitanju, tu nema govora, mora da se reaguje. Lekar je najverovatnije savetovao da se dete doveze do prve ambulante. Moguće da je lekar, inače, moram da kažem, sa dugogodišnjim iskustvom i jako privržen svom poslu, pomenuo da nemaju kiseonik, ali nije u tome problem. On je samo poštovao proceduru – navodi za za portal “Jugmedija” Stanković-Mitrović.

Ona dodaje da Crna Trava zapravo nema Službu hitne pomoći, ali da lekari, koji su inače „u manjku“ uvek reaguju kada su ovakvi slučajevi u pitanju.

– Problem je u tome što Vlasinsko jezero teritorijalno pripada Surdulici, pa tako i zdravstvene usluge, ali je geografski bliže Crnoj Travi, Vlasotincu, pa i Leskovcu. U takvim kritičkim momentima ljudi se odlučuju da se zapute pre u Leskovac nego u Surdulicu. Da ne pričam o tome što sama Crna Trava ima problem sa brojem lekara i što tamošnje stanovništvo opslužuje 0,8 lekara po glavi stanovnika – ističe ona.