HITNA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: U Srbiji ponovo zatvaranje škola i fakulteta i VANREDNO STANJE?

Od početka marta meseca 2019. godine država Srbija se efikasno bori sa suzbijanjem epidemije korona virusa

Pixabay.com/Kolaž

Tokom prethodnog perioda državni organi neprekidno su koristili sve dostupne resurse kako bi osigurali bezbednosat, sigurnost i zdravlje građana.

Osnovan je Krizni štab koji čine stručnjaci iz oblasti medicine i drugih oblasti kako bi se na najbolji mogući način predvideo tok nepredvidivog i još uvek nedovoljno poznatog virusa. Vođena je mudra spoljna politika i saradnja sa svetskim liderima kako bi se građanima obezbedila najsavremenija medicinska sredstva i lekovi protiv opakog virusa…

Danas se nalazimo u trećem piku epidemije korone i prokuženost stanovništva virusom nije dostigla brojku koja je potrebna da bi se stekao imunitet krda, i stoga, dok se sa nestrpljenjem iščekuje vakcina, građani moraju i dalje da poštuju mere zaštite. Na taj način bi se izbegao porast broja inficiranih i uvođenje novih rigoroznih mera.

Zatvaranje škola i fakulteta

Epidemiolog i Član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 Branislav Tiodorović, nedavno je ukazao na to da će obrazovne ustanove morati da budu zatvorene ukoliko broj dnevno inficiranih korona virusom bude viši od 500 osoba.

Nedugo potom, Tiodorović je rekao da ”ne bi želeo da ikada dostignemo tu cifru” kao i da će u nekoj trenutko obrazovne ustanove u Srbiji morati da pređu na online obrazovne platforme.

Epidemiolog je takođe ukazao na to da je realno očekivati da broj inficiranih u trećem talasu epidemije u svom piku pređe preko pola hiljade bolesnih od kovida-19, u slučaju ”ako se narod ne uozbilji”.

Više stotina inficiranih

Prethodne noći, nakon sednice Predsedništa SNS-a na kojoj se govorilo o budućem sastavu Vlade Srbije mandatarka, Ana Brnabić,  saopštila je alarmantne podatke o borju inficiranih korona virusom to veče.

Ona je rekla da je od poslednjeg jučerašnjeg preseka od 15 sati u Srbiji potvrđeno kovid oboljenje kod novih 400 građana.

Mandatarka je apelovala na građane da budu oprezni i da se zbog ličnog i zdravlja svih drugih pridtžavaju mera koje je propisao Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19.

Krizni štab za borbu protiv korona virusa zasedaće sutra u Palati Srbije. Sednica, na kojoj će se hitno analizirati pogoršana epidemiološka situacija u zemlji počeće u 9 sati.

Članovi će razmatrati sve opcije koje bi trebalo preduzeti kako bi se smirila situacija u zemlji.

Danas se očekuje da broj obolelih pređe 400.loading...