HOĆE BREGZIT, NEĆE BREGZIT: Britanija dobija novi KONAČAN datum?

Ambasadori evropske dvadesetsedmorice danas će se sastati da razgovaraju o planu odlaganja Bregzita na tri meseca, saznaje se iz evropskih izbora.

Pixabay.com

Prema tim izvorima na stolu je predlog o odlaganju izlaska Britanije iz EU za tri meseca, do 31. januara 2020. godine ali takodje sa mogućnošću da Velika Britanije napusti EU 30. novembra i 31. decembra u slučaju da britanski parlament ratifikuje sporazum o razlazu pre tih rokova.

Britanski poslanici danas popodne treba da glasaju o predlogu premijera Borisa Džonsona za održavanje prevremenih izbora 12. decembra. Džonson se nada da će Parlament do tada moći da usvoji potrebne tekstove za sprovodjenje sporazuma za Bregzit koji je usaglasio pre deset dana u Briselu.

Sve zemlje EU složile su se prošle nedelje da je potrebno i treće odlaganje Bregzita da bi se izbegao razlaz bez sporazuma i složili su se da može da se donese odluka o tome pismenom procedurom bez potrebe sazivanja samita.

Većina zemalja otvorena je za odlaganje od tri meseca, koje je Boris Džonson bio primoran da traži prema usvojenim zakonima u svojoj zemlji. Francuska traži opravdanje za to odlaganje.

Velika Britanija je juče napravila još jedan korak ka prevremenim izborima pošto su dve opozicione stranke to predložile uz uslov da se Bregzit odloži do kraja januara.

Velika Britanija je prvobitno trebalo da napusti EU 29. marta, a taj datum je već dva puta odlagan za 12. april i zatim za 31. oktobar. Pre tri godine na referendumu Britanci su glasali sa 52 odsto za izlazak iz Velike Britanije.