HOĆEMO LI DOČEKATI OVO?! Ministar otkrio kada će doneti odluku o VEĆIM PLATAMA I PENZIJAMA

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da Srbiju očekuju teški razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o povećanju plata javnom sektoru i penzija i da će se u septembru znati kolike će biti povišice.

penzija
pixabay

– Ima prostora da se onima koji su podneli najveći teret reformi taj novac vrati na zdravim osnovama. Sa ovakvim makroekonomskim pokazateljima i stopom rasta, Srbija je po izveštaju Evropske komisije vodeća zemlja u regionu po direktnim stranim investicijama – rekao je Mali za RTS.

On je kazao da je u prvih pet meseci ove godine u Srbiji za 15,8 odsto više direktnih investicija nego u istom periodu prošle godine, kada je bio ostvaren rekord.

Podsetio je da je u Srbiji, po izveštajima Evropske komisije, u 2017. otvoreno 20.000 radnih mesta.

– Opet smo apsolutni rekorder u regionu. I to su pokazatelji koji nam daju za pravo da planiramo još brže stope rasta u budućnosti – rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, težak je svaki razgovor sa MMF-om, čija misija dolazi u Srbiju u septembru, kao i sa onima koji žele da investiraju u Srbiju.

– Mi se borimo za svakog investitora, za svako radno mesto. Onaj ko ima novac može da ode i u Brazil, Kanadu, Ameriku, Rusiju, Češku, a on treba da dodje u Srbiju… Kada znate da neko otvara fabriku kod vas, to je sećaj ponosa koji ne možete da zanemarite, za to se borimo, za to i živimo – rekao je Mali.

Ministar je naveo da zvanična statististički podaci potvrdjuju da je Srbija uspešno sprovela reforme i da je ekonomski stabilna.

– Nama novac ne treba. U prvih šest meseci ove godine imamo suficit u budžetu od 30,9 milijardi finara, što je 1,4 odsto BDP-a. To je sjajan rezultat, bilo je planiran minus veći od 20 milijardi dinara. Imamo 450 miliona evra više nego što smo planirali – rekao je ministar.

On je istakao da je novi aranžman sa MMF-om savetodavne prirode.

– MMF nam kaže vama ne treba novac, ali šta vam treba – jačanje institucija, reforme poreske urpave, konkurentnosti naše privrede i ubrzanje i uvećanje visoke stope rasta – rekao je Mali i najavio da će u septembru biti predstavljene stimulativne mere za privrednike.